egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tartósan meleg időszak életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége nagyobb mértékben nő meg. A magas hőmérséklet által előidézett kórképek kezelésénél legfontosabb teendő a test hűtése, valamint a folyadék- és sópótlás.

 

A hőség okozta környezeti stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a kardiovaszkuláris (szívet érintő) és pulmonális (tüdővel kapcsolatos) betegségekre, illetve a cukorbetegségre van kedvezőtlen hatással.

 

Globális felmelegedés

A klímaváltozás következtében egyre többször alakul ki a Föld egyes pontjain extrém magas hőmérséklet, melyek időtartama egyre hosszabbodik. Vizsgálatok igazolták, hogy ilyen időszakokban növekszik a kórházi felvételek és a halálozások száma, különösen a városi lakosság körében az intenzívebb hőségszigetek kialakulása miatt.

 

A felmelegedés a 21. század súlyos környezeti és egészségügyi problémája. Hazánkban a 2000 óta végzett klímaegészségügyi vizsgálatok szerint jelenleg az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfontosabb egészségi kockázatot. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) 2005-ben dolgozta ki a hőségriasztást, melyet ma utódja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ad ki: ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot, akkor széles körben figyelmeztetik a veszélyre a lakosságot, az egészségügyi és szociális ellátórendszereket, valamint az érintett hatóságokat.

 

Szervezetünk általában 3–12 nap alatt alkalmazkodik a nagy meleghez, de az alkalmazkodást több tényező – pl. betegség, életkor – gátolhatja.

 

A hőség hatása a krónikus betegségekre

A hőhullámokkal szemben a leginkább veszélyeztetettek az alábbi krónikus betegségekben szenvedők:

 

 

Szívbetegségek

A statisztikák szerint a szívbetegségből (keringési, szív- és érrendszeri betegségből) eredő halálozás gyakoribb a különösen meleg napokon. A túlzott meleg ugyanis növeli a szív munkáját (például az értágulással történő hűtés miatt), ami a szokásosnál megterhelőbb a szervezet számára. A szívbetegek többségénél érelmeszesedés is fennáll, vagyis a szívkoszorúerek nem jól átjárhatók, így a szív könnyebben oxigénhiányos állapotba kerülhet. A szív nagyobb terhelését jelezheti gyengeség, fáradékonyság, a szabálytalan és erős szívdobogásérzés, szapora pulzus; szívbillentyű-probléma esetén a fokozódó ödémahajlam, nehézlégzés.

 

A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot. A vér sűrűségének növekedése a véralvadás valószínűségét megnöveli, ami fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák is. A meleg csökkenti a vérnyomást, vérnyomás-ingadozást okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását.

 

A fenti tünetek esetén, illetve ha a pulzus minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora (nyugalmi állapotban 90-nél több, lásd még: Tachycardia), akkor mielőbb kardiológushoz kell fordulni. Érdemes a vérnyomást gyakrabban mérni, és probléma esetén a kezelőorvossal megbeszélni, hogy szükséges-e változtatni a gyógyszer adagolásán.

 

Krónikus légzőszervi betegségek

A magas hőmérséklet és a légszennyezés kombinált hatása különösen a légúti betegségek kialakulására és lefolyására van kedvezőtlen hatással. Nagy hőségben a tüdő teljes kapacitással működik, a tüdőn át pedig intenzíven párolog a víz, illetve zajlik az anyagcseretermékek cseréje, ezért ilyenkor súlyosbodnak a bronchitissel (hörgőgyulladással) járó betegségek és az asztma is.

 

Magas légszennyezettségi értéket mutató napokon fontos, hogy a légzőszervi betegségekben szenvedők minimalizálják a szabadban töltött idő hosszát, illetve célszerű maszkot is viselniük.

 

Cukorbetegség

A forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeknek is fokozottan óvatosnak kell lenniük. Számukra különösen fontos a kellő mértékű folyadékbevitel, mert a kiszáradás hatással van a cukoranyagcserére. A folyadéknak szénhidrát-, koffein- és alkoholmentesnek kell lennie, mert ezek az anyagok vízhajtó hatásuk miatt megemelhetik a vércukorszintet.

 

Fontos a vércukorszint gyakoribb ellenőrzése, mert nagy melegben a szervezet több energiát fordít a test hűtésére, így gyakoribb a hirtelen vércukoresés (hypoglicaemia), mint a hűvösebb időjárás esetén.

 

A cukorbetegeknek egyes gyógyszerek szedése esetén kerülniük kell a napozást (vannak olyan készítmények is, amelyek mellett kifejezetten tilos), mert az összetevők napfénnyel szembeni túlérzékenységet okozhatnak (napallergia). Lassabban gyógyul a leégett bőr is, illetve a leégés okozta stressz hatására megnő a glükózszint. A napsütést a déli órákban feltétlenül kerülni kell, és elengedhetetlen a napkrém használata.

 

A magas hőmérséklet a szervezet inzulinfelhasználását is megváltoztathatja, ezért a vércukorszint gyakoribb mérésére van szükség.

 

A nyári hőségben fokozott veszélyt jelenthet a nyitott lábbelik viselése, mert a leromlott vérellátás miatt az apró sérülések is könnyen elfertőződhetnek, fekélyeket okozhatnak, melyek nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyulnak. Ennek elkerülése érdekében a cukorbetegeknek nagyon óvatosnak kell lenniük pl. kavicsos terepen, ahol a láb vagy a talp sérülhet.

 

30 fok feletti hőmérséklet esetén a gyógyszerek tárolására is figyelni kell: érdemes hűtőtáskát használni, ha valaki hosszabb ideig tartózkodik a szabadban.

 

Vesebetegségek

A hőséggel járó stressz a vesefunkciók fokozatos romlásával járhat, ami különösen veszélyes csökkent veseműködés esetén, mert a kiszáradás következtében felbomlik a víz- és az elektrolitháztartás egyensúlya. A vizsgálatok szerint az extrém hőség idején megemelkedik a súlyos vesebetegek halálozási kockázata is.

 

A vesebetegeknek arra is figyelniük kell, hogy a túl sok folyadék (napi több liter víz) kivezetése is megterhelheti a vesét, ezért nagy hőségben is csak kissé kell emelni a megszokott vízfogyasztást.

 

Mentális betegségek

A demenciában vagy egyéb mentális betegségben szenvedők memóriazavaraik miatt nem tudnak magukról kellően gondoskodni, ami veszélyesebbé teheti számukra a meleg időszakokat. A környezetükben lévőknek figyelniük kell arra, nehogy kiszáradjanak, mert sokszor nem éreznek szomjúságot, és elfelejtenek inni, illetve szedhetnek olyan gyógyszereket, melyek fokozzák a dehidratációt. Az öltözködésüket is ellenőrizni kell, mert gyakran nem megfelelő ruhát választanak: túl melegen öltöznek fel, vagy túl szoros ruhadarabokat viselnek (pl. zokni), ami elszoríthatja az ereket, és akadályozza a test természetes hűtését.

 

Alkoholbetegség

Az alkoholnak értágító hatásai is vannak, mellyel megnő az esélye, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletet, így fennáll a túlhevülés veszélye, másrészt vízhajtóként is működik, ami különösen kiszáradásközeli állapotban lehet veszélyes.

 

Ezért a szervezet folyadékszükségletét nem lehet alkohollal pótolni, a fogyasztással csak nő a kiszáradás veszélye. Ha kánikulában mégis alkoholt fogyaszt, akkor mellé legalább kétszer annyi vizet kell inni.

 

Elhízottság

Az elhízás közvetve járul hozzá a túlsúlyos emberek nagyobb sérülékenységéhez. A feleslegben lévő zsírréteg természetes szigetelőanyagként működik, ami télen előnyt, nyáron viszont hátrányt jelent. A zsírtöbblet megnehezíti a hő elosztását a szervezet számára; a túlsúlyosok szívének többet kell dolgoznia ahhoz, hogy keringesse a vért a nagy melegben.

 

Az elégtelen keringés akár ájulást is okozhat, illetve erőteljesebb izzadásra készteti a szervezetet, melynek hatására több vizet és sót veszít.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Napégés és fényvédelem

Szabadvizi fürdőhelyek: mire figyeljünk?

 

KULCSSZAVAK
hőség  |   kánikula  |   légszennyezés  |   felmelegedés  |   hőségriadó  |   cukorbetegség  |   vérnyomás  |   vesebetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít