egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ember alapvető állapota a szenvedély, melyet a számunkra pozitív tevékenységek (boldog, érzelmes pillanatok, szerelem, jól megérdemelt jutalom) iránt érzünk. Szenvedélybetegségről akkor beszélünk, ha egy örömforrás vagy önjutalmazó magatartás függőséggé válik, és negatív hatással van az egészségre, illetve a magánéletre.

 

Az „egészséges életmód” kifejezés manapság mindenki számára ismerősen cseng, hiszen az utóbbi években (szerencsére) divat lett „egészségesen” élni. Ennek ellenére azonban sokan nem tudják, mi szükséges a test és az elme egészségéhez és jó formában tartásához. A másik eset, hogy ha tisztában is vannak vele, napjaink rohanó életvitelébe nehéz új, egészséges szokásokat kiépíteni.

 

Az egészséges szokások helyett némelyek életében azonban előbb-utóbb a káros szenvedélyek kerülnek előtérbe, melyek az agyi jutalmazó központok gyors kielégítéséhez járulnak hozzá. Ezeknek a tevékenységeknek tipikusan káros hatásai vannak az egészségre, a társas kapcsolatokra és az anyagi helyzetre – azonban az eufória, öröm érzésének elérése érdekében a szenvedélybeteg mindezt nem, vagy már csak túl későn ismeri fel.

 

A szenvedélybetegség fogalma

A szenvedélybetegség – más néven addikció – az agy jutalmazási rendszerének kóros megváltozását jelenti. Ilyenkor olyan tevékenységek végzése során kapcsol be a jutalmazás, amelyek nem az ember egészségét vagy túlélését szolgálják.

 

A szenvedélybetegekre az alábbi tulajdonságok jellemzőek:

 

  • ellenállhatatlan vágy valamilyen viselkedés vagy kémiai anyag iránt;
  • bizonyos tevékenység végzésével vagy hatóanyag használatával szembeni nehéz ellenállás, az önuralom akár teljes hiánya;
  • a tevékenység vagy szerhasználat negatív következményeinek figyelmen kívül hagyása.

 

A szenvedélybetegekre általában jellemző, hogy nincs betegségtudatuk. Érdektelenné válhatnak, érzelmileg kiüresedhetnek, gyakran a károsító szer hatására szellemi képességeik leépülnek. Hangulatuk labilis, közönyösen vagy agresszívan is viselkedhetnek.

 

Az akaratgyengeség következtében gyakran másokra hárítják a felelősséget, saját döntéseikkel és azok következményével nem akarnak szembenézni. Időnként szégyellhetik viselkedésüket, és ezt ki is mutathatják, de függőségükről nem tudnak lemondani.

 

A szenvedélybetegeknél akár depresszió vagy öngyilkossági gondolatok is jelentkezhetnek, ezért is fontos a környezetében élő szenvedélybeteg problémájának mielőbbi felismerése, és a segítségkérés, támogatás.

 

Idővel a szenvedélybetegség már a beteg életét is erősen befolyásolja. Nem ritka a betegség lefolyásában a ciklikusság – tünetmentes, javuló időszakot gyakran követi visszaesés, amikor a vágyakozás győzedelmeskedik az önuralom felett. Ezek a ciklusok általában egyre romló tendenciát mutatnak – szélsőséges esetben akár súlyos egészségügyi romláshoz és anyagi csődhöz vezethetnek.

 

A szenvedélybetegségek kialakulásának számos oka lehet, például:

 

  • genetikai hajlam;
  • gyerekkori trauma, szülői viselkedés (túlféltő vagy elhanyagoló szülő);
  • felnőttkori trauma (pl. gyász, válás, munkahely elvesztése, betegség);
  • társadalmi, környezeti hatások (pl. reklámok, média szerepe, barátok vagy kollégák hatása, rossz anyagi helyzet);
  • túlhajszolt életvitel, stresszes életmód;
  • új életszakaszba lépés (pl. változókor, gyerekek kirepülése).

 

A szenvedélybetegség típusai

A leggyakoribb szenvedélybetegségek az alkohol- és drogfüggőség és a játékszenvedély, de számos más addikció is ismert. Általánosan elmondható, hogy háromból egy ember valamilyen függőséggel küzd – még ha az társadalmilag elfogadott kategóriába tartozik is.

 

Kémiai szerek által kiváltott addikciók

A kémiai szerek által kiváltott addikció célja egy adott kémiai anyag megszerzése és elfogyasztása. Ezek olyan anyagok, amelyek valamilyen élettani vagy biológiai (leggyakrabban pszichoaktív) hatást fejtenek ki a szervezetre.

 

A leggyakoribb kémiai addikciók egy része társadalmilag is elfogadott, ilyenek:

 

 

Egyéb függőségek:

 

 

Az alkoholfüggőséggel kapcsolatosan lásd még: Nagyivók és Alkoholbetegség.

 

A dohányzással kapcsolatosan lásd még: Nikotin, E-cigaretta és alternatív dohánytermékek.

 

Leszokás támogatása: www.leszokastamogatas.hu

ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

 

Viselkedéses addikciók

A viselkedést érintő addikciók esetén valamilyen viselkedés veszi át az uralmat a személyiség és a hétköznapi tevékenységek felett. A leggyakoribb viselkedéses addikciók az alapvető emberi szükségletekhez kötődnek, például étel-, társ- vagy szexfüggőség.

 

További gyakori viselkedéses addikciók az alábbiak:

 

 

A szenvedélybetegség megelőzése

A szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzésén folyamatosan dolgozni kell – az egészséges életmód sok összetevős, nevéből adódóan nem egy-egy lépést, hanem egy egész életmód kialakítását jelenti, amelyben a lelki egészség fenntartásának, a stresszkezelésnek és a stressztűrő képesség (reziliencia) fejlesztésének meghatározó szerepe van.

 

Az egészséges táplálkozás kialakításának első és talán legfontosabb összetevője a megfelelő diéta, étrend összeállítása. Az egészséges étrend része, hogy minél kevesebb szénhidrátot, zsírt, sót és káros élelmiszeradalékot tartalmazzon az élelmiszer. Előnyben kell részesíteni a magas vitamin-, ásványi anyag-, és élelmi rost tartalmú ételeket.

 

A sport, a testmozgás és a mentális egészség kapcsolata régóta ismert tény. A megfelelő mennyiségű, és az egészségi állapothoz illesztett intenzitású fizikai aktivitás nemcsak az anyagcserét támogatja, hanem a lelki egyensúly fenntartásához is nagymértékben hozzájárul.

 

Mivel az emberek többsége az idő jelentős részét általában a munkahelyen tölti, ezért a jóllét fenntartásához nagymértékben hozzájárul a munka-élet egyensúlyának tudatos fenntartása. Ehhez hozzátartozik a munkahelyi stressz lehetőleg minimálisra való csökkentése is.

 

Hol kérhet segítséget?

A lelki egészség romlása, illetve a krónikus stressz vagy szorongás könnyen a kellemetlen érzések oldására, „kezelésére” használt függőséghez vezethet.

 

Tartósan fennálló, visszatérő lelki gondok esetén háziorvosától is kérhet segítséget ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő szakembert, vagy hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is a 116-123-as számon.

 

A lelkisegély-szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak. Ha úgy érzi, hogy szakorvosi segítségre van szüksége, keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőt.

 

A függőségkezelésről külön cikkben olvashat.

 

KULCSSZAVAK
függőség  |   addikció  |   egészség  |   drog  |   alkohol  |   gyógyszerfüggőség  |   élvezeti szerek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít