egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szívdaganatok a szívben kialakuló daganatok, melyek lehetnek jóindulatúak vagy rosszindulatúak. Egyesek ártalmatlanok és könnyen kezelhetők, mások azonban végzetesek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a korai diagnózis jobb túléléssel társul a szívdaganatban szenvedők számára.

 

Közvetlenül a szívből kiinduló elsődleges (primer) daganat kifejezetten ritka, az itt megjelenő daganat jellemzően más daganatok áttéte.

 

A szívdaganatok mérete és alakja változó. Egyesek nyelesek, ami azt jelenti, hogy egy száron nőnek. A szívdaganatok lehetnek 1 centiméternél kisebb átmérőjűek vagy akár 15 centiméteresek is. A méretük és a szívben való elhelyezkedésük befolyásolja a tüneteket és a kezelés szükségességét.

 

A szívdaganatok típusai

A szívdaganatoknak számos típusa létezik. Az orvosok aszerint osztályozzák őket, hogy milyen sejtekből alakulnak ki.

 

Elsődleges, nem rosszindulatú szívdaganatok

Az összes elsődleges szívdaganat mintegy 75-95%-a nem rosszindulatú. Ettől függetlenül azonban veszélyesek lehetnek, ha zavarják a szívműködést, illetve kezeletlen esetben növelik a stroke kockázatát is.

 

A felnőtteknél kialakuló, nem rosszindulatú elsődleges szívdaganatok közé tartoznak a következők.

 

 • Myxoma: a leggyakoribb, nem rákos elsődleges szívdaganat (az esetek kb. 50%-a). Műtéti úton kell eltávolítani, hogy a súlyos szövődményeket, például az embóliát megelőzzék. A myxomák általában a bal pitvarban alakulnak ki.
 • Papilláris fibroelasztóma: a második leggyakoribb, nem rosszindulatú elsődleges szívdaganat. Bármely életkorban kialakulhat, de általában 60 év felett diagnosztizálják. Az esetek 80%-ában ez a daganat a szívbillentyűkön (általában az aorta- vagy a mitrális billentyűn) növekszik. Tünetmentesség esetén is műtétet fog javasolni a kezelőorvosa, hogy csökkentse az embólia kockázatát.
 • Lipóma: a zsírdaganat megjelenési formája változó, lehet kicsi, de akár nagyon nagy is. A lipómák általában a bal kamrában, a jobb pitvarban vagy a pitvari sövényben alakulnak ki.
 • Hemangióma: általában nem okoz tüneteket, ezért gyakran más problémákra irányuló vizsgálatok során diagnosztizálják. A hemangiómák gyakran a gyomor-bélrendszerben vagy a bőrben lévő daganatokkal együtt fordulnak elő.

 

A csecsemőknél és gyermekeknél kialakuló, nem rosszindulatú elsődleges szívdaganatok közé tartoznak az alábbiak.

 

 • Szív rabdomióma: a leggyakoribb típus csecsemőknél és gyermekeknél. Csoportosan nőnek, és általában kezelés nélkül, maguktól elmúlnak.
 • Teratóma: jellemzően a szívburokban alakul ki, de a szívhez kapcsolódó nagyerek tövéből is kinőhet.
 • Fibróma: a rabdomiómától eltérően egyetlen daganat formájában jelenik meg. Általában a gyermek szívkamráinak izomzatában növekszik. Rendszerint műtétre van szükség, mivel súlyos szívproblémákat okozhat.
 • Hamartóma: nevezik histiocytoid kardiomiopátiának vagy Purkinje-sejtes hamartómának is. Befolyásolhatja a gyermek szívritmusát.

 

Elsődleges rosszindulatú szívdaganatok

Az összes primer szívdaganat körülbelül 5-25%-a rosszindulatú. Ezek közül a leggyakoribb forma a szarkóma.

 

A szarkóma a szívdaganatos betegek 50-75%-át érinti. A szarkómának számos altípusa van, leggyakoribbak az alábbiak:

 

 • angioszarkóma: a leggyakoribb altípus felnőtteknél, gyakran a jobb pitvarban vagy a szívburokban alakul ki;
 • rabdomioszarkóma: a leggyakoribb altípus csecsemőknél és gyermekeknél, de felnőtteket is érinthet, s bármelyik szívkamrában kialakulhat, gyakran csoportosan.

 

A rosszindulatú primer szívdaganatok ritkább formái közé tartoznak:

 

 • malignus (rosszindulatú) fibrózus (rostos) hisztiocitóma: gyakran a bal pitvarban fejlődik ki, és elzárhatja a mitrális billentyűt, ami a szívkamrák véráramlási zavarát okozza;
 • limfóma: ritkán a szívben alakul ki, általában AIDS-ben szenvedő embereknél fordul elő.

 

Elsődleges szívdaganatok, melyek jó- és rosszindulatúak is lehetnek

Egyes daganatok, melyek a szívből indulnak ki, lehetnek jó- vagy rosszindulatúak is.

 

 • Mesothelioma: ha a szívburokban alakul ki, akkor rosszindulatú. Ritkán azonban a pitvari-kamrai csomóban (a szív elektromos rendszerének része) is kialakulhat, ebben az esetben nem rosszindulatú.
 • Paraganglioma: általában a szív tövében alakul ki.

 

Másodlagos szívdaganatok

A másodlagos daganatok 30-40-szer gyakoribbak a szívben, mint a primer daganatok. Ezek általában a melanóma, a tüdő, nyelőcső, emlő vagy vese daganatának áttétei, de a kiindulás lehet leukémia vagy limfóma is.

 

A szívdaganatok főbb tünetei

A szívdaganatoknak sokféle tünetei lehetnek a daganat típusától és elhelyezkedésétől függően. Vannak olyan daganatok, melyeknek nincsenek vagy csak nagyon enyhe tünetei vannak, más daganatok esetén viszont életveszélyes szívproblémák jelentkezhetnek. A rosszindulatú szívdaganatban szenvedő betegek tünetei általában hirtelen kezdődnek és gyorsan rosszabbodnak. A nem rosszindulatú szívdaganatok tünetei fokozatosabban alakulhatnak ki. A szívdaganatok legfőbb tünete a hirtelen, ok nélkül jelentkező szívelégtelenség. Ha a tumor valamelyik kamrát nyomja vagy a billentyűfunkciót akadályozza, légszomj és extrém kimerültségérzés léphet fel.

 

Szívdaganatra utalhatnak az alábbi tünetek:

 

 • ritmuszavar,
 • szapora szívverés,
 • szívdobogásérzés,
 • mellkasi fájdalom,
 • mellkasi diszkomfortérzés,
 • szédülés és ájulás,
 • láz és hidegrázás,
 • ízületi fájdalom,
 • étvágytalanság,
 • éjszakai izzadás,
 • apró pirosas-lilás foltok a bőrön, nyálkahártyákon (petechiák),
 • lábduzzanat,
 • ok nélküli fogyás.

 

A szívből induló daganat átterjedhet más szervekre, jellemzően a központi idegrendszerre (agy, gerinc) és a tüdőre.

 

Az áttétek tünetei a következők lehetnek:

 

 • krónikus hátfájdalom,
 • zavartság, memóriazavarok,
 • vér felköhögése.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mellkasi fájdalom, légszomj vagy más szívbetegségre utaló akut tünetek esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt! A mentők kiérkezéséig lehetőleg félig ülő helyzetben, teljes fizikai nyugalomban várjon, kerülve a felesleges megterhelést.

 

Ha a fent felsorolt tüneteket észleli, keresse fel háziorvosát, aki megszervezi a szükséges vizsgálatokat.

 

A szívdaganatok kiváltó okai

A szívben jó- és rosszindulatú daganat is kialakulhat. A szívet alkotó kötő- és izomszövet kevéssé hajlamos a daganatképződésre, de ebben a szervben is előfordulhatnak rosszindulatú elváltozások, amelyek kialakulásának pontos okát nem ismerjük.

 

Egyes formák (például a teratómák) már a magzatban, a méhen belül kialakulnak. Más formák gyermekkorban vagy a felnőttkor különböző szakaszaiban alakulnak ki. A myxomák kétszer-négyszer gyakoribbak a nőkben, mint a férfiakban, s általában a 30 és 60 év közötti nőket érinti.

 

A szarkómák gyakrabban fordulnak elő középkorú felnőtteknél. Az átlagos életkor a diagnózis felállításakor 44 év.

 

A rosszindulatú szívdaganatok leggyakrabban a 30 és 50 év közötti férfiakat, és némileg kisebb valószínűséggel a nőket érintik. A szívdaganatok egyes típusait összefüggésbe hozták a dohányzással és az AIDS betegséggel.

 

A szív elsődleges daganatainak 90%-a angioszarkóma, amelynek oka lehet sugárzás vagy vegyi anyagoknak való kitettség. Egyes új kutatások öröklött tényezőket is sejtenek a betegség megjelenése mögött.

 

A szívdaganatok lehetséges szövődményei

A szívdaganatok növelik a szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség kockázatát, és vezethetnek légzési zavarokhoz, alacsony vérnyomáshoz, a szívbillentyűk károsodásához is. Előfordulhat szívburokgyulladás, amelynek következtében folyadék gyülemlik fel a szívet körbevevő burokban.

 

A szívdaganatok diagnosztizálása

A daganatra sokszor csak véletlenül derül fény más okból végzett képalkotó vizsgálat során. A diagnózishoz a fizikális vizsgálaton és a vérképen túl főleg képalkotó vizsgálat szükséges (ultrahang, CT, MR, PET). A diagnózis felállításában segíthetnek az EKG, az angiográfia és a katéteres vizsgálatok is.

A képalkotó eljárások daganatok felismerésében fontos szerepéről itt olvashat bővebben.

 

A szívdaganatok kezelése

A szívdaganatok kezelése attól függ, hogy pontosan hol találhatók, milyen kiterjedésűek, illetve milyen a beteg állapota.

 

Nem rosszindulatú primer szívdaganatok: a kisebb daganatok műtéttel sikeresen eltávolíthatók, a nagyobbak eltávolítása viszont nem minden esetben lehetséges. Kezelőorvosa műtétet fog javasolni, ha a daganat zavarja a szívműködést. Azoknak a gyermekeknek, akiknél a fibromát műtéti úton távolítják el, rekonstrukciós műtétre is szükségük lehet.

 

Rosszindulatú primer szívdaganatok: ezeket a daganatokat nem lehet eltávolítani, és gyakran halálosak. Kemoterápia vagy sugárkezelés alkalmazható a rák terjedésének lassítására.

 

Metasztatikus (áttétes) szívdaganatok: kezelésük az áttét forrásától függ. Szóba jöhet kemoterápia vagy a daganat sebészi eltávolítása. Kezelőorvosa csöveket helyezhet be a mellkasába, hogy a felesleges folyadékot elvezesse. Gyógyszereket is beadhatnak a szívébe a tumor növekedésének lassítására vagy a folyadék felhalmozódásának megakadályozására.

 

Az onkológiai kezelésekről bővebben itt olvashat.

 

A szívdaganatok megelőzése

Mivel nem ismert, hogy mi okozza ezt a ritka daganatot, a megelőzésére sincsen biztos megoldás. A dohányzás valószínűleg összefügg vele, ezért kerülése segítheti a megelőzést.

A rákmegelőzésben szerepet játszó életmódbeli tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
szív  |   daganat  |   áttét  |   tumor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít