egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes) 1981-ben történt felbukkanása óta kiterjedt ismeretanyag gyűlt össze a betegségre vonatkozóan, ám még mindig számos tévhit és megalapozatlan félelem terjed, amelyeket érdemes megvizsgálni, illetve eloszlatni a tisztánlátás érdekében.

 

Az AIDS az immunrendszer betegsége. Olyan szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amely a humán immundeficiencia-vírus (HIV) okozta fertőzés következtében, általában évek alatt alakul ki.

 

Kapcsolódó tartalom: HIV-fertőzés és AIDS, AIDS-ellenes világnap

 

Első tévhit

A HIV halált okozó vírus

 

Tény: nem a HIV okoz halált, hanem a legyengült immunrendszer miatt kialakuló súlyos fertőzések. Ha idejében – még az AIDS-stádium előtt – felfedezik a HIV-fertőzést, a korszerű antiretrovirális gyógyszerekkel a vírus szaporodása lassítható/leállítható, a fertőzött személyben a vírus mennyisége a kimutathatósági határ alá csökkenthető, ezáltal a túlélés esélye jelentősen javítható.

 

Második tévhit

A HIV/AIDS gyógyítható betegség

 

Tény: a betegség kezeléssel kordában tartható, de nem gyógyítható, mivel gyógyszeres úton jelenleg nem lehetséges a HIV teljes kiirtása az emberi szervezetből. Az 1990-es évek óta azonban elérhető olyan nagy hatékonyságú antiretrovirális terápia (highly active antiretroviral therapy, HAART), amelynek alkalmazásával megelőzhetők a betegséghez kapcsolódó súlyos szövődmények illetve a fertőzött személy nem tudja a HIV-et továbbadni.

 

Harmadik tévhit

Mindenki AIDS-beteg lesz, aki elkapja a HIV-fertőzést

 

Tény: a HIV-fertőzés nem minden esetben vezet AIDS-betegséghez. A rendszeres szűrés és a korai felismerés az egyetlen módja, hogy a HIV-fertőzés esetén idejében megkezdődhessen a vírusellenes kezelés, és megelőzhetővé váljon az AIDS-betegség kialakulása.

 

Negyedik tévhit

A HIV-fertőzés azonnal felismerhető bizonyos külső jelek alapján

 

Tény: az AIDS stádiumában megjelenhetnek bizonyos bőrelváltozások, ezek azonban csak az orvosok számára vethetik fel a betegség gyanúját. A korábbi – ma már nem alkalmazott – gyógyszeres kezelés nem kívánt mellékhatásaként kialakuló beesett arc és puffadt has valóban jellemző volt az érintettek körében, azonban a napjainkban rendelkezésre álló modern terápiák esetében már nem kell ezekre számítani. A HIV fertőzésnek pont az az egyik problémája, hogy nagyon sokáig, akár évekig nem okoz tüneteket, a fertőzött személy viszont tovább adhatja a fertőzést. Csak rendszeres szűrővizsgálatokkal derülhet fény a fertőzésre.

 

Ötödik tévhit

Csak homoszexuális személyek kaphatják el a HIV-fertőzést

 

Tény: a HIV nem válogat, bárki találkozhat vele és megfertőződhet, aki gyakran váltogatja a partnereit és aktív nemi életet él óvszer használata nélkül, vagy intravénás kábítószer használata közben megosztja a tűt és egyéb szerelékeket.( (ld. még: Biztonságos szex).

 

A HIV az alábbi úton terjedhet:

 

  • fertőzött vérrel, testnedvekkel;
  • védekezés (óvszer) nélküli szexuális érintkezés;
  • intravénás droghasználók közös tű- vagy fecskendőhasználata során;
  • fertőzött eszközök használatával tetoválás, illetve piercing behelyezése során;
  • HIV-fertőzött anya a várandósság alatt, szülés közben és szoptatás alatt is átadhatja a vírust gyermekének;
  • egészségügyi dolgozók körében tűszúrásos incidens során.

 

Hatodik tévhit

A HIV-fertőzés átadható vérátömlesztés útján

 

Tény: régebben vérátömlesztés útján is terjedhetett a vírus, azonban ma már magas hatékonysággal szűrik HIV-vírusra is a vérkészítményeket. Hazánkban 1986. július 1. óta minden véradót, szervadót és spermadonort ellenőriznek a HIV-fertőzöttség szempontjából. Ennek következtében HIV-fertőződés vérátömlesztés útján extrém ritka, a fejlett országokra nem jellemző.

 

Hetedik tévhit

Szúnyogok terjeszthetik a HIV-et

 

Tény: a HIV nem terjed rovarok közvetítésével.

 

Nyolcadik tévhit

Az étrendkiegészítők szedése megvéd a HIV-fertőzés ellen, mert ezek a készítmények erősítik az immunrendszert

 

Tény: étrendkiegészítők szedésével nem akadályozható meg a megfertőződés. Az étrendkiegészítők célja azon tápanyagok és ásványi anyagok pótlása, amelyekhez étkezéssel egyáltalán nem , vagy  nemelégséges mértékben lehet hozzájutni. Léteznek olyan állapotok (pl. stresszes életmód, folyamatos éjszakázás, nehéz fizikai munka, várandósság, bizonyos táplálkozási zavarok stb.), amelyekben az étrendkiegészítők elősegíthetik az egészség megőrzését.

 

Kilencedik tévhit

HIV-fertőzött személlyel való együttélés esetén nagy a veszélye a megfertőződésnek

 

Tény: a HIV nem terjed a levegőben, ahogyan érintés útján sem. Nem lehet elkapni a fertőzést közös evőeszköz-, zuhanyzó- vagy WC használata során, kézfogással, öleléssel, de még csókolózással sem. Ez alól kivételt jelenthet, ha a HIV-fertőzött személy szájüregében még nyílt seb vagy nyálkahártya-sérülés van.

 

Tizedik tévhit

A HIV-pozitív nők nem szülhetnek, mert átadhatják a magzatnak a fertőzést

 

Tény: az állítás csak részben igaz, mert a HIV-fertőzött anya várandósság alatt, szülés közben és szoptatás alatt valóban átadhatja a vírust gyermekének. Ha azonban a terhesség előtt vagy alatt elvégzett HIV-szűrés során időben fény derül a fertőzöttségre, akkor gyógyszeres kezeléssel olyan alacsonyra lehet csökkenteni a várandós szervezetében lévő vírusok számát, hogy a HIV nem jelent veszélyt az újszülöttre.

 

KULCSSZAVAK
szerzett immunhiányos tünetegyüttes  |   HIV  |   vírus  |   HIV-fertőzés  |   terjedés  |   szexuális érintkezés  |   nemi élet  |   várandósság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít