egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hasnyálmirigy (pancreas) a hasban, a gyomor és a máj közelében, a gerinc előtt elhelyezkedő szerv, melynek feladata számos emésztőenzim (hasnyál) és az anyagcsere szabályozásában részt vevő számos hormon termelése (pl.: inzulin, glükagon, szomatosztatin stb).

 

A hasnyálmirigyben található hormontermelő mirigyek két állományra oszthatók fel. A külső elválasztású állomány termeli azokat az emésztőenzimeket, melyek a gyomor-bélrendszerbe jutva szerepet játszanak a cukrok, zsírok és fehérjék megemésztésében. A belső elválasztású állomány pedig a vérerekbe juttatja a megtermelt számos hormont: az inzulin hatására a vércukorszint csökken, a glükagon hatására a vércukorszint nő, a szomatosztatin az emésztőrendszer működésének szabályozásában vesz részt.

 

A hasnyálmirigyet érintő gyakoribb betegségekről külön cikkben olvashat:

 

 

Ritka esetekben a hasnyálmirigyben hormontermelő daganatok (glukagonóma, inzulinóma, gasztrinóma) is kialakulhatnak, ezek jóindulatú daganatokként és rosszindúlatú daganatokként is viselkedhetnek.

 

Hasnyálmirigy vizsgálata

A hasnyálmirigy betegségeit elsősorban képalkotó vizsgálatokkal (hasi ultrahang, CT, MR; endoszkópos ultrahangvizsgálat) vizsgálják a tünetektől és a beteg állapotától függően.

 

A hasnyálmirigy funkciózavarairól a laboratóriumban végzett vérvizsgálatok és a székletvizsgálatok adnak információt.

 

Hasnyálmirigy betegségek kezelése

A kezelések elsődleges célja a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése, a fájdalom csillapítása. A hasnyálmirigy betegségeinek kezelése a szervet kimélő zsírszegény diétából, gyógyszeres kezelésből, valamint esetenként sebészi műtétből áll.

 

Daganatos betegségek esetén a műtét mellett sugárkezelés és kemoterápia alkalmazására is szükség lehet.

 

A hasnyálmirigy betegségek megelőzése

A betegség kialakulásának esélye csökkenthető az alkoholfogyasztás mérséklésével és a dohányzás kerülésével, egészséges életmóddal, különös tekintettel a zsírszegény étrendre és a testsúly kontrolljára, az elhízás megelőzésére.

 

Ismert cukorbetegség vagy metabolikus szindróma esetén fontos az anyagcserét szabályozó gyógyszeres kezelés, és az életmódbeli tanácsok pontos megtartása a szövődményes betegség megelőzése érdekében.

 

Hasnyálmirigy diéta

Hasnyálmirigy betegségek során kiemelt jelentőségű a diéta szerepe, napokig vagy akár hetekig nem ehet a beteg (ez utóbbi esetben a beteg vénás táplálásáról kezelőorvosai gondoskodnak), a diétának zsírszegénynek kell lennie. Kezdetben csak teát és háztartási kekszet, rizst és párolt zöldséget fogyaszthat. A speciális diéta mellett nagyon fontos a teljes alkoholabsztinencia betartása.

KULCSSZAVAK
pancreas  |   inzulin  |   glükagon  |   pancreatitis  |   cukorbetegség  |   zsíros táplálkozás  |   diéta  |   hagynyálmirigyrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít