egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bőrkiütés (exanthema) az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati tünet, amelyet számos betegség okozhat kortól és nemtől függetlenül. A kiütés a kiváltó októl függően jelentkezhet kisebb bőrfelületen vagy az egész testre kiterjedően is.

 

A bőrkiütések jelentkezhetnek önálló bőrbetegségként vagy lehetnek belgyógyászati betegségek tünetei. A kiváltó ok lehet a szervezet valamely általános betegsége vagy fertőzés is. 

 

A bőr felületes megbetegedései

A bőr felületes, kiütéssel kísért megbetegedései az alábbiak:

 

Lichen ruber planus: viszkető bőrbetegség, amely apró, elkülönült, lilás kiütésekkel indul, amelyekből idővel nagyobb, érdes felszínű, hámló plakkok fejlődnek ki, és több hónapon át fennállnak. Főként a szájban, a törzsön, a csuklók belső oldalán, a lábszárakon, a nemi szerveken, ritkán az arcon jelenik meg. A fejtetőn is kialakulhat, kopasz foltot hagyva maga után.

 

Rózsahámlás (pityriasis rosacea): 1-5 cm-es, barnásvörös, a szélén gallérszerűen, közepén finoman hámló folt a törzs bőrén, elsősorban a gerinc mentén. Főleg fiatal felnőtteknél jelenik meg, és néhány hét elteltével magától gyógyul.

 

Melegkiütés (miliaria rubra): nedves, meleg levegő hatására 1-2 mm-es viszkető, olykor sárgásfehér kiütések jelennek meg csoportos elrendeződésben a hát, a törzs vagy a felső szemhéj bőrén. Bármely életkorban előfordulhat, de gyakoribb gyermek- és serdülőkorban.

 

Intertrigo mycotica: a Candida gombák által okozott bőrfertőzés. A bőr felszínén néhány milliméter nagyságú gennyes hólyagok keletkeznek, amelyeket vörös udvar vesz körbe. A hólyagok hamar kifakadnak. A vörös udvar terjed, és fehér, nedvedző, hámló gallér követi. Az elváltozások felszíne pörkösödik és berepedhet. Általában egy-egy összefekvő bőrterületet érint (lágyék, hónalj, farredő, gát, az emlők vagy a hasi redő alatt), és annak határát nem haladja meg. Ritkábban megjelenhet a köldök, a fül mögötti terület, a nyak redői, a könyökhajlat és a szemhéj ráncainak bőrén, de a kéz és a láb ujjai között is. Idesorolható a csecsemők pelenkakiütése (pelenkadermatitis) is, amit azonban más kórokozók (pl. székletben található baktériumok) is okozhatnak.

 

Lázkiütés: láztól eredő, néhány nap múlva eltűnő, apró, nedvező hólyagokból álló kiütés a száj szélén, ritkábban az arc egyéb részén.

 

Csalánkiütés (urticaria): kifejezetten viszkető, rövid ideig megjelenő, apró, világos vagy vörös duzzanat.

 

Kontakt dermatitis: a leggyakoribb foglalkozási bőrbetegség, amely során a bőrkárosító hatású anyaggal, hatással érintkező bőrfelületen gyulladás, bőrpír, vizenyő, hólyag, buborék, idült esetekben száraz bőrgyulladás, hámlás, berepedezés látható.

 

Ekcémaa bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és általában viszketést okoz.

 

A verejtéktermelés zavarai

Az izzadás a bőr hűtését segítő élettani folyamat. A verejtéket a verejtékmirigyek termelik, és az a kivezetőcsöveken keresztül jut a bőr felszínére. Az izzadságkiütés a bőrben pangó verejték által okozott viszkető bőrkiütés, amely akkor jön létre, ha elzáródik a verejtékmirigyek kivezetőcsöve. A pangó verejték gyulladást okoz, aminek következtében viszkető apró hólyagok jelennek meg a bőrön, nagy bőrterületek kivörösödését okozva főként a törzsön és a combokon.

 

Lásd még: Fokozott izzadás (Hiperhidrózis)

 

A faggyúmirigyek betegségei

A bőrt fedő faggyút kiválasztó faggyúmirigyek betegsége a pattanásos bőr (akne), a rosacea, a száj körüli bőrgyulladás és a faggyúciszta.

 

Száj körüli bőrgyulladás (perioralis dermatitis): apró, összefolyó, vörös, hámló kiütések a száj és orr körül.

 

Rosaceaélénkvörös kiemelkedések, pattanások, sötétvörös foltok az arc és a homlok bőrén. A bőr megvastagodhat az orr környékén, annak vörös, gumószerű megnagyobbodását okozva. Főként közép- és időskorban jellemző a megjelenése.

 

Faggyúciszta (szaruciszta): lassan növekvő, elhalt hámsejteket, szarut vagy faggyút tartalmazó csomó, amely leggyakrabban a fejbőrön, a füleken, az arcon, a háton, és férfiaknál a herezacskón fordul elő.

 

Fertőzések okozta bőrkiütések

Rühesség (scabies): leggyakoribb tünete az erős viszketés, amely éjszakánként rosszabbodik. A rühatkák az általuk érintett bőrterületen kiütéseket okoznak.

 

Herpesz (herpes simplex): a bőrön és a nyálkahártyán apró, fájdalmas, folyadékkal telt hólyagos kiütések jelennek meg, amelyek maguktól eltűnnek, ám a vírus meghúzódhat az idegdúcokban, és időnként újraaktiválódik.

 

Bárányhimlő (varicella-zoster): igen fertőző, heveny vírusfertőzés, amely jellegzetes, viszkető, hólyagos kiütéssel és többnyire lázzal jár. Általában két héttel a fertőződés után jelentkeznek a betegség tünetei göbökkel, majd a jól ismert hólyagokkal. Megelőzése hazánkban kötelező védőoltással történik.

 

Övsömör (varicella-zoster): a korábban lezajlott bárányhimlőt követő, hólyagos kiütéssel járó, 10-14 napig tartó megbetegedés. A betegség akár évtizedekkel a bárányhimlő lezajlását követően is kialakulhat. Tünetei a láz, spontán fájdalom a bőrön (általában deréktájon vagy az arc bőrén), majd hólyagocskák csoportos megjelenése a fájdalom helyén. Előfordulhat hőemelkedés, a bőr túlérzékenysége, zsibbadás, hangyamászásérzés és viszketés. Az arc érintettsége esetén a bőrtünetek a szemre és a fülre terjedhetnek.

 

Lásd még: Herpeszvírus-fertőzések

 

Majomhimlő: főként állatról emberre terjedő (zoonózis) fertőző betegség, azonban az utóbbi időben emberről emberre történő terjedésére is számos példa van (cseppfertőzéssel, bőrelváltozás vagy annak hegének érintésével, testváladékkal, illetve a hólyagban lévő váladékkal). A kiütések a legtöbb esetben 1-3 nappal az influenzaszerű tünetek után alakulnak ki, először az arcon jelennek meg, majd a test többi részére is átterjednek. Leggyakrabban a tenyéren és a talpon találhatóak meg, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán vagy a nemi szerveken és a végbél környékén is. A bőrelváltozások eleinte laposak vagy enyhén előemelkedhetnek, majd hólyagok alakulnak ki, melyek átlátszó vagy sárgás színű bennéket tartalmaznak. Ezután pörkök képződnek, melyek idővel leszáradnak és leesnek. A bőrelváltozások jellemzően erősen viszketnek. A majomhimlő a tünetek megjelenésétől kezdve a pörkök leszáradásáig fertőz (lásd még: Teendők majomhímlő gyanúja esetén).

 

Lárvajáratok okozta bőrkiütés (cutan larva migrans): a horgasfejű galandféreg okozta fertőzés, amely a meleg, nyirkos talaj közvetítésével kerül a bőrbe. Leggyakrabban a lábfej, a lábszár, a farpofa és a hát érintett. A féregre jellemző hosszúságú, fonalszerű kiemelkedés jelentkezik a bőrön, amelynek a felszíne vörös, erősen viszket, sőt hólyagos is lehet. Az elváltozás a bőr alatt kialakuló csatornának megfelelő lefutású.

 

Skarlát (vörheny, scarlatina): a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozta heveny, fertőző betegség. A betegség lázzal, torokfájással kezdődik, majd 1-2 nap elteltével jellegzetes kiütések jelennek meg először a nyakon és az arcon, majd a hónaljban, a lágyékon és a comb belső felszínén. Más kiütéses betegségekkel ellentétben a száj körül nincsenek kiütések, ez a terület feltűnően sápadt. A nyelv először lepedékes, majd duzzadt, vörös göbök jelennek meg rajta (málnanyelv). A kiütések halványodásával párhuzamosan, egy hónapon keresztül az arcon, a nyakon és a törzsön apró lemezes hámlás, míg a tenyéren és a talpon nagy lemezes hámlás tapasztalható.

 

Rózsahimlő (rubeola): fertőző gyermekkori megbetegedés, amelyet a rubeolavírus okoz. A vírus cseppfertőzéssel terjed, bejutva a szervezetbe a környező nyirokcsomókban telepszik meg, majd elárasztja a szervezetet a véráramon keresztül. A betegség második szakaszában beindul a szervezet vírusellenes védekezési reakciója. Ekkor jelennek meg a kiütések, amelyek az arcon kezdődnek, és amelyek halványak, rózsás színűek, alig emelkednek ki a bőr szintjéből. A nyirokcsomók a nyakon, tarkón duzzadtak. A betegséget láz, torokfájás és ízületi fájdalom kísérheti.

 

Kanyaró (morbilli): heveny vírusfertőzés, amely jellemzően kiütéssel, köhögéssel, lázzal, felső légúti huruttal, torokfájdalommal jár. A száj nyálkahártyáján ún. Koplik-foltok jelennek meg, amelyek szürkésfehér, homokszem vagy lencsényi nagyságú foltok vöröses udvarral. A foltok néha bevérezhetnek, 10-12 óra alatt, máskor 1-2 nap alatt elmúlnak, helyükön vöröses elszíneződés marad.

 

Kawasaki-betegség: elsősorban kisdedkorban jelentkező, ismeretlen eredetű, hirtelen fellépő lázas megbetegedés. A tünetcsoport a kiserek gyulladásával, elhúzódó lázzal, kiütésekkel, kötőhártya-gyulladással, nyálkahártya-gyulladással, a nyirokcsomók megnagyobbodásával jár. A bőrpírral társuló kiütések, csalánfoltok a lázas időszak első öt napján jelentkeznek. A Kawasaki-betegség heveny szakaszában szívburokgyulladás (pericarditis), szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) alakulhat ki. A harmadik-negyedik hét után a szív ereinek gyulladása, zsákszerű tágulása, trombózisa fordulhat elő, esetleg infarktus léphet fel, de a szív elégtelen működése miatt hirtelen halál is bekövetkezhet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a bőrkiütés zavarja a mindennapi aktivitását, és rontja az életminőségét, forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyász szakorvoshoz. A területileg illetékes bőrgyógyászati rendelő beutaló nélkül felkereshető!

 

Ha testszerte észlel kiütést, feltétlenül javasolt a kivizsgálás, mivel a bőrkiütések komolyabb betegségek tünetei is lehetnek. Bőrkiütés kísérhet például bizonyos autoimmun betegségeket (pl. szisztémás lupus erythematosus, SLE) is.

 

Amennyiben a bőrkiütések mellett egyéb kísérő tünetek is jelentkeznek (pl. láz, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás), mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

 

 

A bőrkiütések diagnosztizálása és kezelése

A bőrkiütést kiváltó ok tisztázása a kórelőzményen, a klinikai tüneteken és a fizikai vizsgálaton alapszik. Bizonyos esetekben a vér vagy a bőrelváltozásból vett kenet laboratóriumi vizsgálatára, allergiateszt elvégzésére, képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet.

 

A bőrkiütés kezelése a kiváltó ok tisztázásával és megszüntetésével történik. Visszatérő, illetve tartósan fennálló bőrkiütés bőrgyógyászati szakellátást igényelhet.

 

A bőrkiütések megelőzése

A bőrkiütések nem minden esetben előzhetők meg, de bizonyos – kiütéses tünetekkel járó – fertőző betegségek ellen védőoltás áll rendelkezésre. Hazánkban a kanyaró–mumpsz–rózsahimlő (morbilli–mumpsz–rubeola) elleni vakcina és a bárányhimlő elleni vakcina kötelező védőoltásként szerepel a gyermekek oltási rendjében (lásd még: Kötelező gyermekkori védőoltások).

 

A védőoltásokon túl a személyes higiéniára való fokozott figyelem, valamint fertőző betegség gyanúja esetén a beteg elkülönítése szintén segíthet a bőrkiütések megelőzésének érdekében.

 

Bőrkiütések gyermek- és időskorban

Az újszülötteknél akár már néhány napos korban is jelentkeznek kiütések, amelyek többnyire ártalmatlanok, és maguktól elmúlnak. Ezek fajtái a következők: milia (eldugult faggyúmirigy), erythema toxicum (újszülöttkiütés), újszülöttkori pattanás, koszmó, ekcéma, pelenkakiütés, gombás fertőzés (tinea), melegkiütés, ótvar (impetigo), csalánkiütés.

 

Gyermekkorban bőrkiütést okozhat a bárányhimlő, a skarlát, az ekcéma, az ótvar, a bőr gombás fertőzése, a melegkiütés, az erythema multiforme, a keratózis piláris, a rühesség és a csalánkiütés.

 

Időskorban különösen gyakoriak az ekcémás megbetegedések, amelyeket nemcsak az időskorra jellemző bőrszárazság, hanem vénás eredetű keringési elégtelenség is okozhatja, ezért különösen fontos azokat bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni.

 

Bőrkiütések várandósság idején

Kifejezetten a várandósság időszakában, többnyire a második vagy harmadik trimeszterben jelentkező bőrelváltozás a terhességi herpesz (herpes gestationis, pemphigoid gestationis), amely valójában nem vírusfertőzés, hanem bizonyos autoimmun folyamatok következtében alakul ki. Gyorsan kialakuló, viszkető duzzanatok és hólyagok, csalánfoltok jelennek meg a törzs és a has bőrén, sötétvörös kiütések a tenyereken és a talpakon, valamint bőr alatti csomók a hason. Amennyiben a nemi szerveket érinti, akkor viszkető és/vagy égő érzés alakulhat ki, apró, fájdalmas sebek és/vagy hólyagok megjelenésével, de a gát bőrpírja is kísérheti az elváltozásokat.

 

Az ún. intrahepaticus terhességi cholestasis (pruritus gravidarum, terhességi icterus) hirtelen kezdetű viszketéssel indul, amely általában a második trimeszter végén, illetve a harmadik trimeszter elején jelentkezik. Másodlagos bőrtünetként hosszanti sebes, varas bőrelváltozások, kimart göbcsék jelennek meg a végtagok feszítőfelszínén, ritkábban a hason és a háton. A betegség kialakulásában genetikai tényezők és a várandósság ideje alatt bekövetkező hormonváltozások együttes hatása játszik szerepet. Igen fontos a betegség korai felismerése és kezelése, mivel szövődményként koraszülés, magzati károsodás vagy halvaszülés következhet be.

 

A várandós anya rózsahimlő-fertőzése komoly veszélyt jelenthet a magzat egészségére. A terhesség első trimeszterében bekövetkező rubeolafertőzés esetén vetélés következhet be, illetve fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki a magzatban. Ezért a gyermekvállalás előtt álló nők számára még a családtervezés időszakában ajánlott a rubeolaszűrés.

 

A fenti okokból kifolyólag a gyermekkorban nem oltott vagy bizonytalan védettségű nőket még a családtervezési időszak előtt ajánlott beoltani (lásd még: Oltások várandósság alatt).

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Bőr és Bőrproblémák

Bőrgyulladások

Bőrviszketés

Napégés és fényvédelem

KULCSSZAVAK
exanthema  |   lichen ruber planus  |   rózsahámlás  |   pityriasis rosacea  |   melegkiütés  |   miliaria rubra  |   intertrigo mycotica  |   lázkiütés  |   izzadságkiütés  |   rosacea  |   ekcéma  |   dermatitis  |   pelenkakiütés  |   száj körüli bőrgyulladás  |   rezes arcbőr  |   rühesség  |   bárányhimlő  |   skarlát  |   rubeola  |   herpesz  |   övsömör  |   kanyaró  |   Kawasaki-betegség  |   majomhimlő
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít