egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hipogonadizmus lényege, hogy a serdülőkorban kulcsszerepet kapó nemi hormonok (pl.: tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron) mennyisége a szervezetben a normál értéknél alacsonyabb, ami elmaradást okoz a fejlődésben és növekedésben.

 

Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, lehet veleszületett állapot vagy kialakulhat szerzetten is, például fertőzés vagy sérülés, esetleg daganat következtében. A hipogonadizmus tünetei attól függenek, melyik életszakaszban alakul ki.

 

Egyes típusai hormonterápiával kezelhetők.

 

A hipogonadizmus tünetei

A hipogonadizmus hatásait az határozza meg, hogy mely életszakaszban alakul ki kórosan alacsony hormonszint, serdülőkor előtt vagy után, esetleg felnőttkorban.

 

Amennyiben a magzati fejlődés során alacsony a nemi hormonok szintje, akkor a külső nemi szerv fejlődése akadályozott, azaz fejletlen maradhat vagy fejlődési zavar alakulhat ki (lásd még: Interszexualitás). Amennyiben serdülőkorban alacsony a nemi hormon szint, akkor a testi fejlődés akadályozott, azaz fiúk esetében pl.: az arcszőrzet nem nő, nem mutálódik a hang, és esetleg az emlők duzzanata (gynecomastia) is kialakulhat. Míg lányok esetében a menstruáció hiánya, mell növekedésének zavara, hőhullámok, testszőrzet elvesztése, alacsony nemi vágy jellemző.

 

Lásd még:

 

 

Felnőttkorban kialakuló formában tünet a csökkent nemi vágy, merevedési zavar, csökken az izomtömeg, kialakulhat depresszió, koncentrációzavar és meddőség is, fokozódik a csontritkulás kockázata.

 

Lásd még:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a nemi érés elmaradására vagy szexuális zavarra utaló tüneteket észlel, keresse fel háziorvosát vagy házi gyermekorvosát, aki gondoskodni fog a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

 

A hipogonadizmus lehetséges okai

A hipogonadizmus lehet elsődleges (primer) vagy másodlagos (secunder). Elsődleges formában a herék vagy a petefészkek, míg másodlagos formában az agyalapi mirigy, vagy az agy ún. hypothalamusnak nevezett régiója nem működik megfelelően.

 

Az elsődleges hipogonadizmust okozhatja például:

 

 

Másodlagos hipogonadizmust okozhat például:

 

 

A hipogonadizmus kialakulási esélyeit növelő ismertebb kockázati tényezők a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a veseelégtelenség, a magas vérnyomás, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), egyes szteroid terápiák és antipszichotikus gyógyszerek, illetve bizonyos egész szervezetet érintő fertőzések (pl.: HIV fertőzés, tbc).

 

A hipogonadizmus szövődményei lehetnek:

 

 

Lásd még:

 

 

A hipogonadizmus diagnosztizálása

Az orvos fizikális vizsgálatot végez, azaz ellenőrizi a testi fejlettséget, az izmok állapotát, a nemi szerveket és a testszőrzetet. Vért vesz, melyet laboratóriumba küld a hormonszintek ellenőrzése végett. Emellett képalkotó vizsgálatot kérhet az orvos a petefészkek vagy herék állapotáról (általában ultrahangvizsgálat), ezen kívül az agyalapi mirigydaganat kizárására céljából koponya (CT, MRI) vizsgálat is készülhet.

 

Amennyiben orvosilag indokolt, férfiaknál a spermiumszám ellenőrzésére is sor kerülhet.

 

A hipogonadizmus kezelése

A kezelés nagyban függ a kiváltó októl, ezért a megfelelő kezelési mód kiválasztásának első lépése az okok feltárása, amelyek a hipogonadizmus kialakulásáért felelősek.

 

Amennyiben a hipogonadizmus oka az agyalapi mirigy daganata, akkor a kezelése általában a daganat műtéti eltávolítását jelenti.

 

Férfiaknál amennyiben a tesztoszteron hiánya a hipogonadizmus oka, hormonpótlásra kerül sor (pl.: injekció, gél vagy tapasz formájában). A tesztoszteronterápia különféle mellékhatásokkal járhat (pl.: akné kialakulása, alvási zavarok, prosztata megnagyobbodás).

 

Nőknél ösztrogénterápia jön szóba, általában progeszteronnal kombinálva. Ha a hipogonadizmus miatt a termékenység akadályozott, egyéb hormonkészítmények is rendelkezésre állnak (pl.: HCG, FSH) a kezelés kiegészítésére.

 

Mit tehet hipogonadizmus esetén?

A hipogonadizmus – a kiváltó októl függően – tartósan fennálló állapot lehet, ezért a hormonkezelés bizonyos esetekben élethosszig tart, ami nagy odafigyelést és türelmet kíván a beteg részéről. Amennyiben a kezelést abbahagyja, a hormonszint újra csökkenhet.

 

A lelki egészség megőrzése és a betegség okozta lelki teher feldolgozása érdekében érdemes lehet támogató csoporthoz csatlakozni, vagy segítséget kérni pszichológus szakembertől.

 

Lásd még: Lelkisegély-szolgálatok

 

A hipogonadizmus megelőzése

A genetikai rendellenességet vagy az agyalapi mirigy károsodását nem lehet megelőzni, azonban a normál hormonszintek fenntartásához mindenképpen szükséges és javasolt az egészséges életmódra való törekvés, azaz megfelelő étrend, rendszeres testmozgás, optimális testsúly fenntartása, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a drogfogyasztás mellőzése.

 

KULCSSZAVAK
tesztoszteron  |   ösztrogén  |   progeszteron  |   nemi szervek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít