egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószer-használat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. 
Ha drogproblémái vannak, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

A kábítószer-használatról bővebben itt olvashat.

 

 

Opioidoknak nevezzük azokat a természetes, félszintetikus, szintetikus vegyületeket, melyek a szervezet ún. opioid receptorain hatnak. Az opioidok közé tartoznak a legerősebb fájdalomcsillapító gyógyszerek, amellyel a mai orvostudomány rendelkezik. Ezek mind vényköteles szerek, amelyeket csak igen erős, mással nem csillapítható fájdalmak esetén alkalmaznak.

 

A fájdalom a betegségek és sérülések elkerülésére és jelzésére szolgáló kellemetlen, riasztó érzés. Bár a szervezet természetes figyelmeztető jelzéséről van szó, az életminőség és a hétköznapi életvitelünk megfelelő fenntartása érdekében sokszor csillapítanunk kell a fájdalmat.

 

Az opioidok kábítószerként való felhasználása Magyarországon szerencsére nem túl gyakori – viszont még mindig hozzájuk (pl. heroin) köthetők az egészségre legártalmasabb használati módok, többek között az intravénás szerhasználat. A kábítószer-használók az opioidokat általában erős euforizáló, fájdalom- és szorongáscsökkentő hatásuk miatt használják. Súlyos fizikai és pszichés függőséget képesek okozni.

 

A legtöbb opioid a hazai jogszabályok alapján a kábítószerek 1. jegyzékébe tartozik, a heroinnal, illetve a kokainnal együtt.

 

Az opioidok alkalmazása

Az opioidok (heroin) kábítószerként való felhasználásáról itt olvashat.

 

Az opioidok közé tartoznak a jelenleg ismert legerősebb fájdalomcsillapító hatóanyagok.

 

Különböző félszintetikus és szintetikus származékaik felhasználása nagyon széles körű:

 

 • rövid kórházi tartózkodással járó sebészeti beavatkozások esetén;
 • hosszabb gyógykezelést igénylő égési sérülések esetén;
 • bizonyos esetekben szülési fájdalmaknál;
 • hasmenés (diarrhoea) kezelésére – erre a célra speciális, fájdalomcsillapító hatással nem rendelkező, szelektív opioidszármazékokat alkalmaznak (melyek nem tartoznak a kábítószerek közé!);
 • opioidfüggőség (heroin) kezelése során.

 

Az opioid fájdalomcsillapítókra a folyamatos, tompa fájdalom jobban reagál, mint az éles, hirtelen feltörő fájdalom. Az opioid fájdalomcsillapítás általában nem megfelelő hatékonyságú idegi (neuropátiás) eredetű fájdalmak esetén (diabéteszes neuropátia, arcidegzsába, amputált végtag fantomfájdalma stb.).

 

Az opioidok hatásmechanizmusa

A szövetek sérülése során olyan anyagok termelődnek, amelyek a fájdalomreceptorokat izgatva közvetítik a fájdalmat a központi idegrendszer, az agy felé. Az opioidok nem a fájdalom okát, hanem a fájdalom tudatosulásának mechanizmusát akadályozzák meg.

 

Amennyiben mód és lehetőség van rá, természetesen a fájdalom kiváltó okának megszüntetése a cél, azonban vannak olyan betegségek vagy élethelyzetek, amelyekben az okot nem lehetséges megszüntetni – a fájdalmat viszont mindenképpen csillapítani kell.

 

Az opioidok típusai

Az opioidok egy nagyon széles hatóanyagcsoport – közöttük vannak az ismert legerősebb fájdalomcsillapítók, melyek természetesen kábítószernek minősülnek, de az opioidok között találhatunk köhögéscsillapító, hasmenés elleni és az opioidfüggőség kezelésére szolgáló vegyületeket is.

 

Eredetük alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk az opioidokat:

 

 • a természetben előforduló opioidok:a máknövény alkaloidjai (morfin, kodein), valamint az emberi és állati szervezetben termelődő ún. endogén opioidok (enkefalinok, endorfinok, dinorfinok);
 • félszintetikus morfinszármazékok:a máknövény alkaloidjaiból kiindulva előállított származékok, melyek a természetben nem fordulnak elő (pl. etil-morfin, heroin);
 • szintetikus opioidok:teljesen mesterséges módon előállított származékok, amelyeknek a morfintól akár jelentősen is eltérhet a kémiai szerkezetük.

 

Az opioidok a hatásukat ún. opioid receptorokon fejtik ki. Ezen receptorokhoz különböző hatások tartoznak, és attól függően, hogy melyik opioidszármazék mely típusú opioidreceptor(ok)hoz kötődik, a hatásuk és mellékhatásprofiljuk jelentősen eltér egymástól.

 

A dextrometorfán például erős köhögéscsillapító hatású opioid, azonban fájdalomcsillapító hatással nem rendelkezik. A fentanil a morfinnál mintegy százszor erősebb fájdalomcsillapító hatású szintetikus opioidszármazék, a naloxon pedig egy olyan opioid, amely a morfin hatását képes teljesen felfüggeszteni. Sőt, olyan opioidszármazék is létezik, amely csupán a hasmenés enyhítésére szolgál, fájdalomcsillapító hatás nélkül.

 

Látható tehát, hogy az opioidok és származékaik nagyon széles körben felhasználható hatóanyagok, nem csupán a fájdalomcsillapítás az alkalmazásuk célja.

  

Hogyan kell alkalmazni az opioidokat?

Az alkalmazásról és a mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni, mielőtt elkezdi alkalmazni a készítményt – ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így amennyiben új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Ha terhes, szoptat vagy gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével!

  

Az opioidok lehetséges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, az opioidoknak is vannak mellékhatásaik. Az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Ha úgy érzi, hogy nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni. Ennek folyamatáról itt olvashat bővebben.

 

Az opioidok felhasználása nagyon széles körű: a fájdalomcsillapítás, heroinfüggőség kezelése mellett a köhögés és a hasmenés csillapítása és az akut morfinmérgezés kezelése is lehetséges különböző opioidszármazékokkal. Ennek megfelelően nehéz lenne ennek a széles felhasználhatóságú gyógyszercsoportnak a mellékhatásait általánosítani, ezért ha morfinszármazékot kell alkalmaznia, minden esetben tájékozódjon szakembertől a várható mellékhatásokról!

 

Az opioidok és egyéb gyógyszerek, étrend-kiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, az opioid alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével! 

 

Az opioidok bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

Ha opioidot szed vagy alkalmaz, az alkoholfogyasztást kerülje!

 

KULCSSZAVAK
morfin  |   fájdalomcsillapító  |   fájdalomcsillapítás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít