egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az utazások során előforduló betegségek egy része megelőzhető! Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának osztályvezetője éppen az oltóközpontból érkezett beszélgetésünkre. A szakember azt vallja: mindig lesznek kockázatok, amik nem kivédhetők, így ha valami ellen lehet védekezni, tegyük meg!

 

Nem csak egzotikus országokba kellhet oltás!

A világ újra nyitva áll, végre újra utazhatunk. Mennyire készülünk tudatosan a külföldön töltött napokra, hetekre?

Ez nagyon változó. Szervezett utaknál általában az irodák is felhívják a figyelmet arra, hogy egy-egy egzotikus vagy trópusi célországban szükséges vagy kötelező-e valamilyen védőoltás. De olyanokkal is találkozunk az oltóközpontban, akik Európán belüli utazás előtt érdeklődnek, hogy érdemes-e valamilyen oltással készülniük. Ma már bárki könnyedén meg tud szervezni magának is egy nyaralást a világ szinte bármelyik pontjára, ha így teszünk, mindig nézzünk utána, hogy milyen veszélyekkel kell számolnunk az adott helyen. Ebben is segítenek a nemzetközi oltóközpontok.

 

Hol találjuk meg az oltóközpontokat?

Interneten találunk róluk információt. Budapesten több is van, vidéken általában a megyei kormányhivatalok működtetik őket. Nem felejtsünk időben tervezni, hirtelen jött utazásnál 10-14 nappal az indulás előtt keressük fel őket, de ha már hamarabb megvan a terv, akkor akár 1-2 hónappal korábban is érdemes elmenni. Az itt dolgozó szakemberek az úticélt, az utazás típusát és az adott személyt megismerve adnak egyénre szabott tanácsokat.

 

Vagyis nincsenek univerzális megoldások?

Én mindig azt javaslom, hogy mérlegelni kell. Nem az a cél, hogy minden egyes oltást beadassunk, hanem hogy a megfelelő felkészítés meglegyen. Sokan gondolják, hogy már sokszor utaztak és eddig sosem volt bajuk, de ez nem garantál semmit. Az is számít, hogy milyen célból utazik valaki. Ha például egy állatmenhelyre megy dolgozni, akkor javasolt a veszettség elleni megelőző vakcina, amit érdemes lehet beadatni olyan úticélok esetén is, ahol sok a veszett állat, mint a Délkelet-ázsiai régióban. A tanácsadáson az útitervet is áttekintjük, mivel akár az átszállásnál is probléma lehet egy-egy oltás hiánya. Hosszabb tartózkodás, munka, külföldi tanulás esetén is egészen más a helyzet. Kinti tanulásnál az iskolák gyakran listát is adnak, hogy milyen oltásokkal kell rendelkezni, és a gyerekkori oltásokat le is kell igazolni. A kötelező és ajánlott elvárásokat a diákkal, és akár a szülőkkel is szívesen egyeztetjük.

 

Van olyan oltás, amit azért mindenképpen javasolt felvenni?

A tetanuszoltást itthon is érdemes tízévenként beadatni. Akár egy dél-európai nyaraláson, túrázáskor, hegymászáskor, búvárkodáskor is megóvhat komoly fertőzéstől, ha sérülés történik. A COVID-19 elleni oltás sok helyen kötelező, erről tájékozódjunk. És hogy a nyaralást ne tegye tönkre a betegeskedés, egy téli időszakban meleg helyre tett repülőút előtt kérjük az influenzaoltást! Ötvenéves kor felett vagy kockázati csoportba tartozóknak javasolható még a pneumococcus elleni, tüdőgyulladástól védő vakcina is.

 

Sokat hallhatunk az utóbbi időben az Európában is újra előforduló kanyaróról. Érdemes ez ellen is oltást kérni?

Egy turistaútra nem. Ugyanígy, azok, akik még nem kapták meg iskolában a Hepatitis elleni vakcinát, nincsenek nagy veszélynek kitéve, hiszen a szexuális úton és vérrel terjedő betegséget leginkább akkor lehet elkapni, ha egy akut egészségügyi beavatkozást nem megfelelően sterilizált eszközzel végeznek, vagy vérátömlesztés során nem szűrt vért adnak. Ha valaki trópusi országba, kockázatos helyre utazik, annak érdemes lehet beadatni a három oltásból álló sorozatot, ami a tudomány mai állása szerint életre szóló védettséget biztosít.

 

Milyen költségekkel járnak ezek a szolgáltatások?

Minden központnál van egy tanácsadási költség, ezen kívül az oltásokat kell kifizetni. Fontos tudni, hogy bár vannak árkülönbségek az egyes központoknál, de Magyarországon csak biztonságos, engedélyezett vakcinát adnak be, bármelyik helyet is választjuk.

 

Ne pálinkával védekezzünk!

Melyek a leggyakoribb betegségek, amelyekkel az utazók találkozhatnak?

Elsősorban az élelmiszerrel, vízzel terjedő fertőzések, hasmenéses jellegű betegségek fordulnak elő, amelyek a nagyon enyhétől a nagyon súlyosig változhatnak. A leggyakoribb az utazók hasmenése, amelyet az E. Coli baktérium okoz. Ez a mediterrán térség európai országaiban, de az afrikai kedvelt turistacélpontokon, Tunéziában, Egyiptomban, Marokkóban is előfordulhat. A két-három napig tartó vizes hasmenés attól függetlenül is jelentkezhet, hogy vigyázunk, odafigyelünk a kézmosásra, az étkezésre. Az ilyen problémákra tüneti kezelést javaslunk, vagyis vigyünk magunkkal széntablettát, és ha nagyon zavaró a hasmenés, vegyünk be bélmozgást gátló gyógyszert. Megelőzésként bármelyik probiotikumot elkezdhetjük szedni már indulás előtt egy-két nappal, és vigyük is magunkkal. Még ma is sokan esküsznek a pálinka fertőtlenítő hatására, de sajnos az a kórokozó, ami a gyomortartalom pH-ját elviseli, a pálinkától sem fog elpusztulni. Az viszont igaz, hogy az alkohol kicsit stimulálja az immunrendszert, ezért valóban van egy kis megelőző hatása, de a direkt fertőtlenítő hatás, amit remélni szoktak, biztosan nem áll fenn.

 

Van, akit biztosan megkímél ez a kellemetlenség?

Lehetnek egyéni különbségek, ahogy itthon sem egyforma gyakorisággal és intenzitással reagálunk az ilyen fertőzésekre. De itt sem igaz, hogy ha korábbi utazásokon nem volt gond, akkor most sem lesz.  Természetes, hogy utazáskor a helyi ételeket, italokat szeretnénk megkóstolni, és tegyük is bátran, de frissen sütött ételeket, ha lehet, hőkezelt zöldségeket együnk, a gyümölcsöket hámozzuk meg, és máris csökkentettük a kockázatot. Azért is figyeljünk, hogy az út további része ne a hasmenés kezeléséről szóljon. Ha pedig láz, véres hasmenés, súlyos hasi fájdalom jelentkezik, menjünk orvoshoz!

 

Az útipatikában legyen tehát széntabletta és probiotikum. Mit pakoljunk még?

Elsősorban a rendszeresen szedett gyógyszereinket. Láz- és fájdalomcsillapításra az itthon is bevált szereket vigyük, és jól jöhetnek a minimális sebellátási eszközök és a szúnyogriasztók is. Ha valakinek olyan gyógyszerre van szüksége, ami fokozott ellenőrzés alatt áll, pl. kábító fájdalomcsillapító, tájékozódjon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél vagy a célország konzulátusánál. Szintén kellhet engedély egyes injekciós készítmények repülőre való felviteléhez. Hosszú repülőutaknál, ha valakinek visszeres problémái vannak, megelőzésként alacsony molekulasúlyú heparinkészítményt vihet magával, és ez a visszaútra is kelleni fog. A fagyásveszély miatt ezeket csak kézipoggyászban tudjuk szállítani. És például egy inzulinos cukorbetegnek arról is érdemes a kezelőorvosával egyeztetni, hogy ha nagyobb az időeltolódás, mikor adja be az inzulint, hiszen az étkezések ideje is eltolódik.

 

Trópusi betegségek itthon

Ha a kinti tartózkodás gond nélkül telt, megnyugodhatunk?

Egyes betegségek a hazaérkezés után is jelentkezhetnek, éppen ezért érdemes a hazatérés után is figyelni magunkat. Ha utazás után olyan, nem jellemző tünet fordul elő, mint a nagyon magas láz, hidegrázás, maláriára jellemző tünetek, fejfájás, orrvérzés, vizelet elszíneződése, akkor akár rögtön a Trópusi Ambulanciát keresse fel, nem feltétlenül a háziorvost.

 

És az éghajlatváltozás miatt került be hozzánk olyan betegség, ami korábban nem volt jellemző?

A legtöbb jelentendő betegség még csak behurcolt formában jelentkezik, általában utazással összefüggésben. Viszont, különösen a szúnyogok által terjesztett kórok előfordulhatnak olyan helyeken, ahol képesek áttelelni a hordozók. Ilyen bizonyítékunk a nyugat-nílusi vírusról van eddig, de nem kizárt, hogy a malária is előfordul majd újra. A szúnyogok akár egy kamion ponyváján megállt vízben is el tudnak jutni hozzánk.

 

Karanténban

Nehéz lenne megkerülni a COVID-19 kérdést. Utazzunk?

Utazzunk bátran, de megfelelő odafigyeléssel! Viseljünk maszkot a repülőúton, ami más légúti betegségek, influenza ellen is megvéd. Tájékozódjunk az adott ország szabályozásáról és figyeljük a konzuli szolgálat honlapját.

 

És ha megbetegszünk vagy egy rutin tesztelés során produkálunk pozitív eredményt?

Országonként változóak a szabályok, ha kötelező a karantén, akkor le kell tölteni. Ha nem kötelező a karantén, nem vagyunk nagyon rosszul, és haza tudunk jönni, természetesen nem kereskedelmi járattal vagy tömegközlekedéssel, akkor tegyük ezt.

 

A legtöbb utazással kapcsolatos betegség megelőzéssel és tervezéssel elkerülhető!

A külföldi utazások a pihenés ígérete mellett egészségügyi kockázatot is hordoznak. A kockázatok milyenségét és mértékét leginkább az úti cél és az ott végzett tevékenységek határozzák meg. Utazás előtt tájékozódjon az adott országgal kapcsolatos egészségügyi tanácsokról, a tartózkodási hely közelében lévő egészségügyi ellátási lehetőségekről. Ha valamilyen egészségügyi problémája vagy állapotával kapcsolatos kétsége van, konzultáljon házi- vagy kezelőorvosával az utazás módjáról, úti céljáról és az ajánlott és nem ajánlott tevékenységekről.

 

Bizonyos országokban a beutazás feltétele egyes oltások megléte. Egzotikus úti célok esetén mindenképpen érdemes indulás előtt legalább 2-6 héttel utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Utazás és egészség

Nemzetközi utazásokhoz kötött védőoltások

 

KULCSSZAVAK
utazás  |   oltás  |   trópusi betegség  |   utazók hasmenése  |   útipatika
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít