egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dohányban a nikotin a fő függőséget okozó anyag. Ha valaki dohányzik, hozzászokik a nikotinhoz, ha pedig megpróbál leszokni róla, akkor nikotinhiány alakul ki a szervezetében, ami valószínűleg kellemetlen elvonási tünetekhez vezet. A sikeres leszokás érdekében a szervezetnek hozzá kell szoknia, hogy többé nem jut nikotinhoz – ezt a folyamatot támogatják a nikotinpótló készítmények.

 

A nikotin tényleges fizikai függőséghez vezet. A nikotinpótló terápia nikotint biztosít a szervezet számára – rágógumi, tapasz, spray vagy szopogatós tabletta formájában –, azonban nem jár együtt a dohányban lévő egyéb káros vegyületek bevitelével. A nikotinpótló terápia segít enyhíteni a fizikai elvonási tünetek egy részét, így már csak a leszokás pszichológiai (érzelmi és mentális) szempontjaira kell koncentrálni.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nikotinpótló terápia használata akár megduplázhatja a dohányzásról való leszokás sikerét.

 

Lásd még: Dohányzás mellőzése

 

Hogyan működik a nikotinpótló terápia?

A nikotinpótló terápia enyhít az elvonási tüneteken és a sóvárgáson, amelyek a legtöbb dohányos szerint a fő okai annak, hogy nem tudnak leszokni a dohányzásról. A nikotinpótló terápiát már akkor elkezdheti alkalmazni, amikor abbahagyja a dohányzást; nem kell bizonyos ideig várnia azzal, hogy felrakja a tapaszt, vagy elkezdje használni a rágógumit, a tablettát, a spray-t.

 

A leszokni próbáló dohányosoknak általában több próbálkozásra van szükségük ahhoz, hogy végleg le tudják tenni a cigarettát. Nagy részük a leszokást követő első hónapban – gyakran az elvonási tünetek miatt – visszatér a dohányzáshoz. Jó hír azonban, hogy sokaknak sikerül a leszokás. Valójában ma már többen vannak azok, akik korábban dohányoztak, mint akik jelenleg dohányoznak!

 

Hozza ki a legtöbbet a nikotinpótló terápiából!

A nikotinpótló terápia csak a fizikai függőséggel foglalkozik, ezért szüksége lesz más módszerekre is, amelyek a leszokás pszichológiai részét segítik, például egy leszokási programra. Használja ezeket a támogató rendszereket a nikotinpótló terápiás kezelés alatt és még legalább néhány hónapig a leszokás után. Számos tanulmány szerint a nikotinpótló terápia párosítása a viselkedésterápiával javítja a leszokás sikerességét.

 

A legjobb időpont a nikotinpótló terápia elkezdésére az első dohányzásmentes nap. Sokan egy vagy több nappal a leszokás után döntenek úgy, hogy kipróbálják a nikotinpótló terápiát, ám így csökken a siker esélye. Ne hagyja, hogy ez elriassza! Ne feledje, hogy gyakran több próbálkozásra van szükség egy szokás elhagyásához.

 

Lásd még: Leszokás a dohányzásról

 

Kinek nem szabad nikotinpótló terápiát alkalmaznia?

A nikotinpótló terápia biztonságos minden felnőtt számára, aki le akar szokni a dohányzásról, kivéve a várandós nőket és a tizenéveseket. Mégis a legjobb, ha a terápia kezdetekor megbeszéli kezelőorvosával az alkalmazás módját. A nikotinpótló terápia használata során a dohányzásról való leszokás előnyeinek minden egyes személy esetében felül kell múlniuk a terápia lehetséges egészségügyi kockázatait.

 

Fontos! Azok, akik még dohányoznak vagy a dohányzás bármely más formáját végzik, nem alkalmazhatják a nikotinpótló terápiát. Kérje ki orvosa tanácsát, ha szeretné elkezdeni a terápiát, miközben továbbra is dohányzik.

 

Azoknak, akik kevesebb mint napi 10 cigarettát szívnak, a nikotinpótló terápia nem segít bizonyítottan. Ha ennél kevesebb cigarettát szív, de úgy érzi, hogy szüksége van nikotinpótlásra, beszéljen orvosával a terápia alacsonyabb dózisáról.

 

A nikotinpótló terápia típusai

Az nikotinpótló terápia történhet tapasz, rágógumi, spray, szopogatós tabletta formájában.

 

Fontos! A nikotinpótló terápia bármely formáját is alkalmazza, nagyon figyelmesen olvassa el és kövesse a csomagoláson található utasításokat.

 

Nikotintapaszok

A vény nélkül megvásárolható tapaszok a bőrön keresztül juttatnak be nikotint a szervezetbe (ez az ún. transzdermális nikotinleadó rendszer). A nikotinról úgy szokhat le, hogy hetek alatt egyre alacsonyabb dózisú tapaszokra vált.

 

Számos különböző típusú és erősségű tapasz kapható, például 16 és 24 órás tapaszok is. Az, hogy melyik tapaszt kell használnia, attól függ, hogy naponta hány cigarettát szívott el. A csomagoláson található használati utasítás tájékoztat a használat módjáról, a különleges szempontokról és a lehetséges mellékhatásokról.

 

A testmérettől és a dohányzási szokásoktól függően a legtöbb dohányosnak néhány hétig naponta egy teljes erősségű (15-22 mg nikotin) tapaszt kell használnia, majd további néhány hétig egy gyengébb (5-14 mg nikotin) tapaszt. A tapaszt minden nap cserélni kell. Reggelente kell felhelyezni a bőr tiszta, száraz, szőrtelen felületére a nyak alá és derék fölé – például a felkarra vagy a mellkasra. A tapaszokat 3-5 hónapig lehet használni, azonban még az ennél hosszabb ideig történő használata is jobb, mintha visszatérne a dohányzáshoz.

 

A nikotintapasz lehetséges mellékhatásai a következők:

 

 

Egyes mellékhatások, mint például a szívdobogásérzés (palpitatio), azt jelenthetik, hogy a nikotinadag túl magas. Ha ez előfordul, hagyja abba a tapasz használatát, és beszéljen kezelőorvosával. Ha a nikotinpótló terápia adagja túl alacsony, akkor nikotinmegvonási tünetek jelentkezhetnek.

 

Nikotinos rágógumi

A nikotinos rágógumi vény nélkül kapható, gyors hatású pótlási forma. A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül jut be a szervezetbe. 2 és 4 mg-os erősségben kapható.

 

Az adag kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy

 • naponta 25 vagy annál több cigarettát szív-e el;
 • ébredés után 30 perccel már dohányzik-e;
 • gondot okoz-e, hogy ne gyújtson rá dohányozni tilos területeken.

 

Ha ezek bármelyike igaz, akkor lehet, hogy a magasabb, 4 mg-os rágógumiadaggal kell kezdenie. A legjobb eredmény elérése érdekében kövesse a csomagoláson található utasításokat. A nikotinos rágógumi előnye, hogy lehetővé teszi a nikotin mennyiségének szabályozását. A rágógumit szükség szerint, vagy a nap folyamán meghatározott ütemezés szerint lehet használni.

 

Fontos! A nikotinos rágógumit nem úgy kell használni, mint a hagyományos rágógumit.

 

A rágógumit lassan rágja, amíg erős ízt vagy bizsergést nem érez. Ezután tartsa a nyelv alatt vagy a szájában, amíg az íz el nem múlik. Ezután ismét folytassa a rágást, amíg az íz vissza nem tér. Ezt 20-30 percen keresztül folyamatosan végezze.

 

Az ételek és italok befolyásolhatják a nikotin felszívódását, ezért a rágógumi használata előtt és alatt legalább 15 percig ne egyen és ne igyon.

 

A legújabb kutatások szerint a „menetrend” szerinti adagolás hatásosabb, az óránkénti 1-2 darabos ütemezés az általános. A szükség szerinti ütemezéssel viszont akkor használhatja, amikor a legnagyobb szüksége van rá – amikor éppen sóvárog.

 

Egy nap legfeljebb 24 darab rágógumit rághat el. A nikotinos rágógumi alkalmazását általában 6-12 hétig, legfeljebb 6 hónapig ajánlják. A rágógumi mennyiségének csökkentése a 3. hónaphoz közeledve segíthet abbahagyni a használatát. Jobb azonban, ha továbbra is használja a rágógumit, mintha újra elkezdene dohányozni.

 

A nikotinos rágógumi lehetséges mellékhatásai a következők:

 

 • kellemetlen íz,
 • torokirritáció,
 • szájfájdalom,
 • csuklás,
 • hányinger,
 • állkapocsproblémák,
 • szapora szívverés.

 

A gyomor- és állkapocspanaszokat általában a rágógumi helytelen használata okozza, például a nikotin lenyelése vagy a túl gyors rágás. Ha szapora szívverést tapasztal, hagyja abba a rágógumi használatát, és beszéljen kezelőorvosával.

 

Nikotin megvonási tünetek akkor jelentkezhetnek, ha a nikotinpótló terápia adagja túl alacsony.

 

Nikotinos spray

A nikotinos spray gyorsan juttatja a nikotint a véráramba, mivel a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel. Nagyon gyorsan enyhíti az elvonási tüneteket, és lehetővé teszi, hogy csökkenjen a nikotin utáni sóvárgása.

 

Az 1-6. héten alkalmazzon 1 vagy 2 adagot olyankor, amikor rágyújtana egy cigarettára. Először egy adagot alkalmazzon, és ha néhány percen belül nem szűnik meg a vágyakozás, adagoljon még egyet. A 7-9. héten kezdje el csökkenteni a napi adagok számát. A 9. hét végéig az 1. lépésben alkalmazott naponta bevitt adagok átlagos számának a felét szabad alkalmaznia. A 10-12. héten folytassa a napi adagok számának csökkentését oly módon, hogy a 12. héten már ne alkalmazzon napi 4 adagnál többet. Amikor 2-4-re csökkentette a napi adagok számát, hagyja abba a spray használatát.

 

A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban. A spray-t általában 3 hónapig szükséges alkalmazni, és 6 hónapnál tovább nem szabad használni.

 

A nikotinos spray leggyakoribb mellékhatásai a következők lehetnek:

 

 • csuklás;
 • fejfájás, hányinger;
 • torok irritációja;
 • égető érzés, gyulladás a szájban vagy az ajkakon;
 • ízérzés megváltozása;
 • szájszárazság vagy fokozott nyáltermelés;
 • emésztési zavar;
 • fájdalom vagy kellemetlen érzés a hasban;
 • hányás, fokozott gázképződés vagy hasmenés;
 • fáradtság;
 • túlérzékenység (allergia);
 • bizsergés;
 • köhögés.

 

Egyes mellékhatások, például a szívdobogás, azért jelentkezhetnek, mert túl sok nikotint juttatott a szervezetébe. Ilyenkor hagyja abba a spray használatát, és beszéljen kezelőorvosával, mivel lehet, hogy ritkábban kell alkalmaznia. Ha a nikotinpótló terápia adagja túl alacsony, akkor nikotinmegvonási tünetek jelentkezhetnek.

 

Szopogatós tabletták

A szopogatós tabletták kétféle erősségben – 2 mg és 4 mg – kaphatók. A szükséges adagot az alapján kell meghatározni, hogy az ébredés után mennyi idővel szokott először rágyújtani. Ha az ébredést követő 30 percen belül rágyújt az első cigarettájára, akkor 4 mg-os nikotinos cukorkát használjon; ha az első cigarettát több mint 30 perccel az ébredés után szívja el, akkor 2 mg-os nikotinos tablettát. A cukorkát egyesek jobban kedvelik a rágóguminál, mivel használata kevésbé feltűnő.

 

Az ajánlott adag 1 tabletta 1-2 óránként 6 héten keresztül, majd 1 tabletta 2-4 óránként a 7-9. héten, végül 1 tabletta 4-8 óránként a 10-12. héten. Egyszerre ne használjon 1 cukorkánál többet, és ne vegye be egyiket közvetlenül a másik után.

 

Szopogassa a cukorkát, amíg teljesen fel nem oldódik, körülbelül 20-30 percig. Mozgassa ide-oda a szájában, ne harapdálja vagy rágja, mint egy kemény cukorkát, és ne nyelje le. A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel.

 

Ne használjon 5 cukorkánál többet 6 óra alatt, vagy 20 cukorkánál többet naponta.

 

Ne egyen és ne igyon legalább 15 percig a tabletta használata előtt vagy a tabletta használata közben, mivel egyes italok csökkenthetik a tabletta hatékonyságát.

 

Hagyja abba a tabletta használatát 12 hét után. Ha még mindig úgy érzi, hogy szüksége van a tabletta használatára, beszéljen kezelőorvosával.

 

A szopogatós tabletták lehetséges mellékhatásai az alábbiak:

 

 

A megfelelő nikotinpótló terápia kiválasztása

A nikotinpótló terápia egyik típusa nem feltétlenül jobb, mint a másik – önmagában vagy kombinációban alkalmazva sem. Amikor kiválasztja, hogy milyen típusú terápiát fog elkezdeni, gondolja végig, hogy melyik módszer illik leginkább az életmódjához, illetve dohányzási vagy füstmentes dohányhasználati szokásaihoz.

 

A döntésnél érdemes figyelembe venni az alábbiakat.

 

 • A nikotinos rágógumik, -cukorkák olyan helyettesítőszerek, amelyeket a szájába vehet, és amelyekkel szabályozhatja az adagot, így jobban kontrollálhatja a sóvárgást.
 • A nikotinos rágógumik és -tabletták általában cukormentesek, de ha cukorbeteg, és kétségei vannak, érdeklődjön a gyógyszerészénél.
 • A nikotinos spray nagyon gyorsan hat, akkor, amikor szüksége van rá.
 • A nikotintapaszok kényelmesek, és csak naponta egyszer kell feltenni őket.
 • Előfordulhat, hogy egyesek allergiájuk vagy egyéb állapotuk miatt nem tudják használni a tapaszokat vagy a spray-t.
 • A nikotinos rágógumi a műfogsorhoz vagy a fogsorhoz tapadhat, ami megnehezítheti a rágást.

 

Fontos! Bármelyik típust is használja, az ajánlott adagban vegye be. Ha más adagot használ, vagy túl hamar hagyja abba az alkalmazását, a nikotinpótló terápiától nem várható el, hogy hatékonyan működjön.

 

A nikotinpótló terápia nem ajánlott hosszú távú használatra, de ha szükséges a visszaesés megelőzéséhez, akkor a további használata előnyösebb, mint a dohányzáshoz való visszatérés.

 

Nikotinpótló terápiák és füstmentes dohánytermékek

A nikotinpótló termékek nikotintartalmának nagyjából meg kell felelniük annak a nikotinmennyiségnek, amennyit jellemzően a dohányzás során vitt be. A füstmentes dohányterméket használók esetében nagyobb kihívást jelenthet a megfelelő adag meghatározása, mivel a nikotinpótló terápiás termékeket a dohányosok számára látják el információkkal.

Lásd még: E-cigaretta és alternatív dohánytermékek

 

Ha a dohányhasználat módját nézzük, a nikotinos rágógumi és a -cukorkák hasonlítanak leginkább a füstmentes dohánytermékek használatához. Ezek segítségével az adagot is szabályozhatja. Az elvonási tünetek elkerülése érdekében olyan nikotinadagolásra kell törekednie, amely meglehetősen közel áll a tubák, snüssz vagy nikotintasak használatakor a szervezetébe vitt mennyiséghez.

 

 • Erős dohányos az a személy, aki hetente több mint 3 doboz tubákot vagy 3 tasak dohányt használ; számukra a nikotinpótló terápia nagyobb adagja ajánlott.
 • Azoknak, akik hetente 2-3 dobozt vagy tasakot fogyasztanak, általában a nikotinpótló terápia mérsékelt dózisa ajánlott.
 • Akik 2 doboznál vagy tasaknál kevesebbet fogyasztanak, érdemes a nikotinpótló terápia legalacsonyabb dózisával kezdeniük.

 

Ha úgy döntött, hogy kipróbálja a nikotinpótló terápiát, a dohányzásról való leszokás előtt beszélje meg az adagolást a kezelőorvosával.

 

A tapasz és más nikotinpótló termékek kombinálása

A nikotintapasz használata rövidebb hatású termékekkel – például rágógumival, cukorkával, spray-vel – a nikotinpótló terápia másik módszere. A lényege, hogy a tapasszal egyenletes nikotinadagot kap, majd erős sóvárgás esetén a rövidebb hatású termékek valamelyikét használja.

 

Az erős dohányosok általában jobban boldogulnak ezzel a kombinált megközelítéssel. Ha egynél több nikotinpótló termék használatán gondolkodik, mindenképpen beszéljen kezelőorvosával.

 

Okozhat nikotinmérgezést a nikotinpótló terápia?

A nikotinmérgezés ritka, de lehetséges. A nikotinpótló termékek címkéjén az szerepel, hogy a terápiával bevitt nikotin mennyisége mennyi cigarettában megtalálható nikotin mennyiségével egyezik meg. Ha így használja, akkor a nikotinadagnak meglehetősen közel kell lennie ahhoz, mint amennyit a dohányzás során fogyasztott. Ennél többet ne alkalmazzon, mert a nagyobb nikotinadag ártalmas lehet.

 

Ennek elkerülése érdekében gondosan kövesse az adagolási utasításokat. Továbbá a nikotintapasz közelében lévő bőrén ne használjon hőt (például melegítőpárnát vagy hőlámpát), mivel a fokozott vérellátás miatt több nikotint szívódhat fel.

 

A nikotin a bőrön és a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, ezért a nikotinpótló terápiás termékeket biztonságos helyen kell tárolnia. A nikotin túladagolása halálos lehet, de ez ritka, mert ehhez nagyon nagy dózisú nikotin bevitele szükséges. A túladagolás nagyobb veszélyt jelent a gyermekek és a háziállatok esetében. Tartsa a nikotinpótló terápiás termékeket és a használt rágógumikat, tapaszokat, üres spray-ket biztonságosan, gyermekektől és háziállatoktól távol. Soha ne dobja el ezeket az utcán vagy nyitott szemetesbe, ahol a gyermekek és az állatok hozzáférhetnek.

 

A nikotinpótló terápia abbahagyása

A nikotinpótló terápiát korlátozott ideig szabad alkalmazni, abbahagyása előtt pedig csökkenteni kell a használatot. Ha úgy érzi, hogy az ajánlottnál hosszabb ideig van rá szüksége, a legjobb, ha ezt megbeszéli kezelőorvosával.

 

A nikotinpótló terápia hosszú távú függőséget okozhat: a dohányosok átvihetik függőségüket a dohányról a terápiás termékekre. Beszéljen kezelőorvosával, ha gondjai vannak a nikotinpótló terápia abbahagyásával.

 

Kapcsolódó tartalom: Nikotinfüggőség

 

KULCSSZAVAK
nikotin  |   nikotinos spray  |   tapasz  |   rágógumi  |   cukorka  |   szopogatós tabletta  |   elvonás  |   megvonás  |   leszokás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít