egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szamárköhögés heveny, súlyos légúti megbetegedés, melyet a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak.

 

A betegséget rohamokban jelentkező, húzó jellegű, száraz köhögés és hetekig elhúzódó kórlefolyás jellemzi, életet veszélyeztető szövődményei főleg csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő. A szamárköhögés védőoltással hatékonyan megelőzhető: a kötelező védőoltásnak köszönhetően Magyarországon napjainkban igen ritka e betegség.

 

A szamárköhögés tünetei

A betegség lefolyása 3 fő fázisra osztható. Az első a hurutos szakasz, amely általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) fellépte esetén már jelentkezhet láz is. A második fázisa súlyosabb: rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak. A harmadik, utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermek háziorvosát, aki a további ellátás céljából kórházba – infektológiai (fertőzőbeteg) osztályra – utalhatja.

 

A szamárköhögés okai

A szamárköhögés bakteriális fertőzés, többek között a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza.

 

Bordetella pertussis

A Bordetellák Gram-negatív (Gram-festés szerint pirosan/rózsaszínen festődő) aerob anyagcserét folytató baktériumok. A Bordetella pertussis nem mozgó baktérium, minimális invazivitással rendelkezik. Az általa termelt számos molekula révén bonyolult kölcsönhatásba lép a légúti nyálkahártyával, ami által gátolja annak természetes védekezőfunkcióit. Emellett fokozott nyáktermelést, légúti nyálkahártya-gyulladást, nyálkahártya-sérülést okoz. A klinikai kép pedig a jellegzetes fuldokló, ugató, görcsös köhögési rohamokban nyilvánul meg.

 

Bordetella parapertussis és Bordetella bronchiseptica

Mindkét Bordetella Gram-negatív baktérium, a B. parapertussis nem mozgó, a B. bronchiseptica csillós baktérium. Jellemzően enyhébb lefolyású légúti betegségeket okoznak, mint a B. pertussis, azonban immunhiányos betegben súlyos légzőrendszeri fertőzések kialakulásáért felelhetnek. Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy a B. bronchiseptica főként állatokban okoz fertőzéseket; az emberre való terjedése fertőzött állattal való kontaktus útján jön létre.

 

A szamárköhögés diagnosztizálása

A betegséget okozó kórokozó kimutatása orr- és torokváladék-mintából történik. Az orvos mellkasröntgent, mellkasi CT-t, vérvételt rendelhet el.

 

A szamárköhögés kezelése

Amennyiben a szamárköhögést korán diagnosztizálják, célzott antibiotikum-terápiával lehet kezelni a betegséget. Késői fázisban már nincs hatása az antibiotikumnak, ilyenkor ugyanis már nincsenek jelen a baktériumok, annak ellenére, hogy a köhögési rohamok még fennállnak. A köhögéscsillapítók hatástalanok.

 

A szamárköhögés lehetséges szövődményei

A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, a légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés.

 

Ritkábban előforduló szövődmények lehetnek többek között a légmell, alvási nehezítettség, agyvelőbántalom, epilepsziás rohamok, orrvérzés, szubdurális hematóma, vizelettartási problémák (inkontinencia) és bordatörés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet.

 

A szamárköhögés megelőzése

A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. A csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek a védőoltásban, majd 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak. A védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet, így felnőttkorban – kifejezetten időskorban – megfontolandó az emlékeztető oltás beadása.

 

Lásd még: DTPa + IPV + Hib kombinált védőoltás, Immunizáció csecsemőkorban

 

A szamárköhögés gyermekkorban

Különösen fontos kiemelni, hogy a szamárköhögés csecsemőkorban nagyon súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához is vezethet. A betegség kezdetén enyhe nátha, mérsékelt köhögés a jellemző. A következő fázisban a csecsemő öklendezik, zihálva veszi a levegőt, szemei kidüllednek, hányás jelentkezik. Etetési nehezítettség, légzéskimaradás, tüdőgyulladás, epilepsziás rohamok, többszervi elégtelenség, veseelégtelenség alakulhat ki.

 

A légzéskimaradás főleg kisgyermekeknél, féléves kor alatt jellemző. Ha légzéskimaradást észlel gyermekénél, hívja a 112-t, és kérjen mentőt! Amennyiben gyermeke nem részesült védőoltásban, és felmerül a szamárköhögés gyanúja, keresse fel a gyermeksürgősségi ambulanciát.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   baktérium  |   gyermek  |   ugató köhögés  |   súlyos  |   légúti infekció  |   megelőzhető  |   védőoltás  |   kötelező gyermekkori védőoltás  |   szamárköhögés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít