egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Wilms tumor (más néven nephroblastoma) a magzati sejtekből kiinduló, gyermekkorban kialakuló rosszindulatú vesedaganat. Általában egyoldalú, de mindkét vesében is jelentkezhet.

 

A leggyakrabban 3 éves kor körül diagnosztizálják, 5 éves kor felet ritkán fordul elő. Gyakran jár együtt fejlődési rendellenességekkel. 

 

A Wilms tumor az egyik legjobban gyógyuló gyermekkori rosszindulatú daganatos betegség. Magyarországon évente 16-18 esetet diagnosztizálnak.

 

A Wilms tumor tünetei

A Wilms tumor korai szakaszban csak általános panaszokat okoz, első jellegzetes tünete általában egy tapintható nagy méretű hasi duzzanat és hasi fájdalom.

 

További lehetséges tünetek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket vagy egyéb gyanús jelet tapasztal gyermekénél, forduljon gyermek orvosához, aki a tünetek és a gyermek fizikális vizsgálata alapján dönt a szükséges vizsgálatokról.

 

Mivel a Wilms tumor ritka gyermekkori betegség, valószínűbb, hogy a hasi panaszokat valami más okozza. Bármi is álljon a panaszok hátterében, kisgyermeke egészsége érdekében ajánlott az orvosi konzultáció.

 

A Wilms tumor kiváltó okai

A Wilms tumor kialakulásának pontos oka nem ismert, de valószínűleg genetikai okok is szerepet játszhatnak. Ha a családban előfordult korábban Wilms tumor, akkor a gyermeknél fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

 

Emellett nagyobb eséllyel fordul elő olyan gyermekeknél, akiknek egyéb születési rendellenességei vannak. Megelőzésére az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs mód. Ha kialakulásának kockázata az átlagosnál nagyobb, a vese gyakori ultrahangvizsgálata segíthet a korai stádiumban való felismerésben.

  

A Wilms tumor diagnosztizálása

Az orvos fizikális vizsgálatot végez, a hasban tapintható daganat felismerésére, vizelet- és vérvizsgálattal a daganat okozta elváltozások igazolhatók. Emellett sor kerülhet képalkotó vizsgálatokra is. A hasi ultrahang a daganat kiterjedéséről és elhelyezkedéséről ad képet, amit kismedencei CT- vagy MR-vizsgálat pontosíthat.

 

A diagnózis felállítása után az orvos a betegség előrehaladottságának mértékét (stádiumát) határozza meg. Az esetleges áttétek megállapítására mellkasröntgen- vagy mellkasi CT-vizsgálatot és csontvelővizsgálatot javasolhat.

 

A Wilms tumor osztályozása az alábbiak szerint alakul:

 

  • I. stádium: a daganat csak az egyik vesét érinti, áttétet nem ad, műtéttel eltávolítható.
  • II. stádium: a daganat átterjedt a vesén túli szövetekre, például közeli zsírszövetekre vagy erekre, amikor a műtéti eltávolítás még mindig lehetséges.
  • III. stádium: a daganat a közeli nyirokcsomókra vagy egyéb szövetekre (például hashártya) terjedt, műtéttel nem távolítható el teljesen.
  • IV. stádium: a daganat távoli áttéteket képez, például a tüdőre, a májra, a csontokra vagy az agyra terjed.
  • V. stádium: a rákos sejtek mindkét vesében megtalálhatók (kétoldali daganatok).

 

A Wilms tumor kezelése

A Wilms tumor kezelése összetett, és a betegség stádiumától függ. A sebészi beavatkozás jelentheti az érintett vese egy részének, vagy akár az egész vesének az eltávolítását is. Ha a daganat a környező szövetekre terjedt, azok eltávolítása is a műtét része lehet.

 

A sebész beavatkozás mellett szükség lehet kemoterápiára és sugárkezelésre is.

 

Ha a vese méregtelenítő funkciója nagyban sérült, vagy a veséket eltávolították, művesekezelés vagy veseátültetés válhat szükségessé.

 

A fiatal korban alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés később okozhat szövődményeket. A Wilms tumor kevésbé agresszív fajtáinak hosszú távú túlélése magas, megközelíti a 90%-ot.

 

Az onkológiai kezelés befejezése után előbb 3-6 havonként ismétlődő, majd egyre ritkuló kontrollvizsgálatokkal ellenőrzik, hogy a betegség nem újult-e ki. A végleges gyógyulás a kezelés befejeződése utáni 5 panaszmentes évet követően mondható ki.

KULCSSZAVAK
vese  |   daganat  |   művesekezelés  |   dialízis  |   kemoterápia  |   sugárterápia  |   veseátültetés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít