egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyári hónapokban a szökőkutak gyakran vonzzák a gyermekeket és a fiatalokat a hűsölés és a szórakozás reményében. Az egyre több helyen megjelenő, járdaburkolatba süllyesztett, medence nélküli szökőkutak különösen hívogatók a tikkasztó melegben. Mi baj lehet abból, ha az ember csak átsétál rajta? Megéri a pillanatnyi hűsölés?

 

A szökőkútban való fürdés számos egészségügyi kockázattal jár, amelyeket fontos ismerni, különösen a gyermekek biztonsága érdekében. Néhány kivételtől eltekintve tilos a szökőkútban való fürdés, ezért fontos, hogy a szülők is tájékozottak legyenek a témában, és felhívják a gyermekek figyelmét az esetleges veszélyekre. A víz minősége, a kórokozók jelenléte és a szökőkutak kialakítása mind veszélyt jelenthetnek. A szökőkút nem fürdőhely, ezért célszerű más, biztonságosabb alternatívát választani a hűsölésre és szórakozásra a nyári hónapokban.

 

Fontos! Tartsa be a higiénés és biztonsági szabályokat kánikula idején is! Ne használja fürdésre a dekorációs célt szolgáló szökőkutakat, ne hűsítse vele arcát, lábát, kezét sem!

 

A szökőkútban fürdés közegészségügyi kockázatai

A szökőkutakat nem fürdőzésre tervezik, hanem az esztétikai élmény – látvány, hang – növelésére, illetve a levegő hűsítésére. Mind a kialakításuk, mind a vízkezelésük számos egészségügyi kockázatot jelenthet. Léteznek viszont kifejezetten közvetlen érintkezésre, pancsolásra tervezett, ún. interaktív szökőkutak is: ezek biztonságosan használhatók, ha az alapvető higiéniai előírásokat betartjuk – ilyenkor azonban a szökőkút ezen funkcióját tábla jelzi. Amennyiben nincs ilyen jelzés, a szökőkútban való fürdés tilos.

 

A szökőkút vízminősége nem alkalmas fürdésre

Az egyik legfontosabb közegészségügyi kockázat a víz minőségével kapcsolatos. A szökőkutak vizét általában nem úgy kezelik, mint a medencék, fürdők vizét. A karbantartáshoz, a megfelelő üzemeltetéshez (pl. fertőtlenítés, algásodás- és vízkőlerakódás elleni védelem) használt vegyszerek összetétele és koncentrációja nem biztonságos fürdőzés szempontjából – bőrirritációt (bőrviszketést, bőrkiütéseket) okozhatnak.

 

Megfelelő karbantartás, fertőtlenítőszer-adagolás hiányában pedig a nyári melegben felmelegedő szökőkútvízben könnyen elszaporodhatnak a kórokozók. A szökőkutak szennyeződhetnek porszemcsékkel vagy akár állati ürülékkel is. A vízben emiatt számos kórokozó mikroorganizmus is jelen lehet. Ezek a kórokozók (pl. E. coli, norovírusok) súlyos fertőzéseket, jellemzően gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okoznak. Elsősorban akkor jelentenek veszélyt, ha a vizet a gyermekek lenyelik (pl. pancsolás közben vizes kézzel a szájukhoz vagy élelmiszerhez érnek).

 

Fertőző ágenseket, például Legionella baktériumot (lásd még: legionárius betegség) tartalmazó vízpermet belégzésével légzőszervi problémák (influenzaszerű tünetektől a súlyos tüdőgyulladásig) alakulhatnak ki, de a szökőkutak vizében olyan kórokozók is elszaporodhatnak (pl. Pseudomonas), amelyek a nyílt sebeket – vágások, karcolások, horzsolások, melyek a gyermekeken gyakran megtalálhatók – elfertőzhetik, vagy ezeken keresztül a szervezetbe jutva súlyosabb fertőzéseket idéznek elő.

 

A szökőkutak kialakítása balesetveszélyes lehet

A szökőkutak általában kemény felületűek, kőborításúak, gyakran gépészeti elemeket (fúvókákat, rácsokat, spriccelőket) tartalmaznak, a víz alatti részek pedig csúszóssá válhatnak. A gyermekek könnyen megcsúszhatnak vagy eleshetnek a nedves felületen, ami súlyos sérüléseket, csonttöréseket, vagy akár agyrázkódást is eredményezhet.

 

A térkőbe süllyesztett, időnként felfelé vizet lövellő szökőkutakon való átszaladás a csúszós felületek miatt szintén balesetveszélyes; a nagyobb, mélyebb szökőkutakban pedig a vízáramlás és a víznyomás is veszélybe sodorhatja az úszni nem tudó gyermeket.

 

Kapcsolódó tartalom: Tudnivalók hőség idején

 

KULCSSZAVAK
szökőkút  |   fürdés  |   hűsölés  |   baktérium  |   fertőzés  |   úszás  |   nyár
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít