egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A von Willebrand-betegség egy gyakori, genetikai hátterű véralvadási zavar, egyfajta kóros vérzékenység, amely hasonlatít a hemofíliához, de – általában – kevésbé súlyos. A betegségben szenvedők vérében alacsonyabb a véralvadást segítő von Willebrand-faktor szintje.

 

A betegségre jelenleg nem létezik gyógymód, de mivel többnyire nem okoz komoly problémát, a legtöbb érintett személy normális életet élhet.

 

A von Willebrand-betegség főbb tünetei

Az esetek többségében nem jelentkeznek nyilvánvaló tünetek, sokan nem is tudnak róla, hogy ebben a betegségben szenvednek. Gyakran csak véletlenül, más okból végzett vérvizsgálatok során derül rá fény.

 

A jellemzőbb tünetek:

 

  • könnyen és gyakran megjelenő véraláfutások;
  • gyakori vagy hosszan tartó orrvérzés, fogínyvérzés;
  • vér a vizeletben vagy a székletben,
  • vérzés az ízületekben és az izmokban.

 

Fentieken túl jellemző a normálisnál erősebb és hosszabban tartó vérzés, például sérülés vagy szülés után, esetleg menstruáció alatt.

 

A tünetek változhatnak az életkortól függően is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek jelentkezése esetén forduljon háziorvosához. A betegséggel kapcsolatban gyanúra adhat okot, ha a családban előfordult von Willebrand-betegség.

 

Diagnosztizált von Willebrand-betegség esetén orvoshoz kell fordulni hosszan tartó vagy erős vérzés esetén, vagy ha a nőbeteg gyermeket vállalna.

 

A von Willebrand-betegség kialakulásának oka

A betegség hátterében egy genetikai hiba áll, melynek következtében a vérben alacsony a véralvadást segítő von Willebrand-faktor szintje. A genetikai eltérést legtöbbször valamelyik szülőtől öröklik az érintettek.

 

A betegség típusai:

 

  • 1-es típus – a von Willebrand-faktor szintje alacsony (ez a leggyakoribb típus). Műtét, foghúzás stb. esetén jelent problémát.
  • 2-es típus – a von Willebrand-faktor nem működik megfelelően. A rendellenes vérzés gyakoribb és erősebb, mint az 1-es típus esetében.
  • 3-as típus – a von Willebrand-faktor hiányzik (ez a legsúlyosabb és legritkább típus). Gyakori a száj, az orr és a belek vérzése.

 

A betegség egyes esetekben nem öröklődés útján, hanem szerzett módon jelentkezik, és a vér, az immunrendszer vagy a szív betegségeivel jár együtt.

 

A von Willebrand-betegség szövődményei

A von Willebrand-betegség ritkán vezethet csillapíthatatlan vérzéshez, ami életet veszélyeztető állapotig súlyosbodhat.

 

Egyéb szövődményként a hölgyeknél kialakulhat vérszegénység az erős menstruációs vérzések (menorrhagia) miatt.

 

A von Willebrand-betegség diagnosztizálása

A minden kétséget kizáró diagnózist a vérzési idő (INR vizsgálat), valamint a von Willebrand-faktor szintjének és aktivitásának vizsgálata alapján állítják fel.

 

A vizsgálattal meghatározzák a von Willebrand-betegség típusát is (lásd fentebb).

 

A von Willebrand-betegség kezelése

A kezelés a betegség típusától és súlyosságától függ. Enyhe esetekben előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükség kezelésre, kivéve, ha az illető személy műtéten, fogászati beavatkozáson esik át, esetleg vérzéssel járó sérülést szenved.

 

A kezelés történhet:

 

  • véralvadást segítő gyógyszerek vagy injekciók útján, illetve
  • hormonokkal, amelyek serkentik a von Willebrand-faktor termelődését a vérben.

 

A kisebb vérzések általában otthon is megfelelően kezelhetők (lásd: Sebkezelés otthon), ám a súlyosabb vérzések orvosi segítséget igényelhetnek.

 

Von Willebrand-betegség esetén kerülni kell a vérrögképződést gátló acetilszalicilsav és egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például az ibuprofentartalmúak) szedését.

KULCSSZAVAK
véralvadási zavar  |   véralvadás  |   vérzékenység  |   hemofília  |   genetikai zavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít