egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A zsírdaganat (orvosi néven lipóma) egy gyakori, jóindulatú elváltozás, amely általában a bőr alatt fejlődő, zsírszövetből álló göb. A göb nem veszélyes, de ha szükséges, eltávolítható.

 

A zsírdaganat kialakulásának oka általában nem ismert, de bizonyos esetekben családi halmozódás figyelhető meg. Az első megjelenés általában 40-60 éves kor körülre tehető, de bármely életkorban megjelenhet.

 

A zsírdaganat főbb jellemzői

A zsírdaganat viszonylag gyakori jóindulatú daganatos elváltozás, az esetek többségében nem veszélyes. A zsírszövetből kialakuló göb általában a bőr alatt vagy az izom között jön létre, és lassan növekszik. A szervezet belső részeiben előfordulhatnak máshol is zsírdaganatok, ezek létezéséről sokszor nem is tud az érintett.

 

A zsírdaganat jellemzői:

 

  • tojás vagy gömb alakú;
  • nagyjából 2-10 cm nagyságú;
  • tésztaszerű tapintatú;
  • a bőr alatt kissé elmozgatható körülötte.

 

Jellemzően fájdalmatlan elváltozás, ami akkor okoz panaszokat, ha túl nagyra nő, vagy valamilyen ideget nyom.

 

A zsírdaganat leggyakoribb megjelenési helye a nyak, váll, mellkas, hát, kar és láb, de bárhol kialakulhat, ahol zsírsejtek vannak. A legtöbb érintettnek 1-2 zsírdaganata van, kivéve, ha a ritka, öröklött lipomatózis áll fenn, amikor több zsírdaganat is megjelenik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha testén bármilyen nem múló göböt, csomót érzékel a bőrfelszín alatt, forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról, szakorvoshoz történő beutalásról.

 

A zsírdaganat kiváltó okai

A zsírdaganat kialakulásának oka nem ismert, de családi halmozódás megfigyelhető, így valószínűleg genetikai érintettség is állhat a létrejötte mögött.

 

Az elváltozás nagyjából ugyanolyan arányban érinti a nőket és a férfiakat. A nőknél gyakoribb az egy, a férfiaknál a több zsírdaganat jelenléte.

 

Mivel a zsírdaganat kialakulásának oka nem ismert, ezért nem megelőzhető.

 

A zsírdaganat lehetséges szövődményei

A zsírdaganat jóindulatú elváltozás, az egészséget nem veszélyezteti. Ha nem áll meg a növésben, és a mérete vagy elhelyezkedése miatt fájdalmat okoz (mert például egy ideget nyom) vagy esztétikai okokból válik zavaróvá, sebészi úton eltávolítható.

 

A zsírdaganat diagnosztizálása

A zsírdaganat diagnosztizálásához a fizikai vizsgálaton kívül mintavétel (biopszia) és elemzés végezhető. Képalkotó eljárásokat (UH, CT, MR) akkor alkalmaznak, ha nem szokványos az alakja, nagyon nagy, vagy úgy tűnik, hogy a szokottnál mélyebb rétegekben helyezkedik el.

 

A diagnózis fő célja, hogy a zsírdaganatot elkülönítsék a nagyon ritka, de rosszindulatú liposzarkómától (lásd még: Lágyrészszarkóma), ami a bőr alatt nem elmozdítható, és sokkal gyorsabban növekvő, rosszindulatú, gyakran fájdalmas elváltozás.

 

A zsírdaganat kezelése

A zsírdaganat csak akkor igényel orvosi beavatkozást, ha valamilyen kényelmetlenséget okoz. Az eltávolítás történhet sebészi kimetszéssel vagy zsírleszívás által. A kimetszés után a kiújulás esélye nagyon alacsony.

 

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a lipóma eltávolításának is vannak kockázatai. Gyakoribb műtéti szövődmény lehet a vérzés, fertőzés, fájdalom vagy a hegesedés. Ezek kialalulása azonban a helyes sebkezeléssel jó arányban megelőzhető.

 

Mit tehet otthon?

A zsírdaganat nem igényel semmilyen otthoni kezelést. Figyelje, hogy megáll-e a növekedésben, és ha nagyra nő, fájdalmat okoz vagy egyéb okból zavaró, forduljon orvoshoz.

KULCSSZAVAK
zsírdaganat  |   lipóma  |   jóindulatú  |   göb  |   bőrelváltozás  |   csomó a bőr alatt  |   liposzarkóma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít