egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A gyermekek immunrendszerének érése a magzati kortól korai serdülőkorig tart. Az egészsége megőrzésében a veleszületett immunitás mellett rendkívül fontos a megfelelő szerzett (tanult vagy adaptív) immunitás kialakulása, amelyben a védőoltásoknak fontos megelőző szerepük van.

 

A csecsemők immunfejlődésében a hétköznapi folyamatok mellett kiemelt szerep jut olyan súlyos betegségeket megelőző védőoltásoknak, melyek korábban magas kockázatot jelentettek a kisgyermekek egészségkárosodásában vagy halálozásában. A modern oltóanyagoknak köszönhetően számos ilyen betegség okozta kockázat megszűnt vagy minimálisra csökkent.

 

Mivel az újszülött adaptív immunrendszere olyan, mint egy „tiszta lap”, számára minden kórokozó új, ezért fertőzéskor az adaptív immunválasz kialakulása elsőre hosszú folyamat. Az immunizáció olyan folyamat, amely során a fertőző betegségekkel szemben védelem alakul ki. Ezért az immunizáció egyes magasabb kockázatú betegségek esetén orvosilag elősegíthető.

 

Az immunizáció lehet aktív és passzív. Aktív immunizáció (pl. védőoltások) esetén a szervezet legyengített, elölt kórokozóval vagy a kórokozó egy részével találkozik. Ebben az esetben a lezajló immunreakció a fertőzés folyamatára hasonlít, és egy lassan kialakuló, de hosszan tartó immunitást eredményez. Ezzel szemben passzív immunizáció (pl. anyatejes táplálás) esetén a szervezetbe a kórokozóra specifikus antitestet juttatnak, így az immunitás kialakulása azonnali, azonban rövid ideig tartó, mivel az antitestek egy idő után lebomlanak.

  

Kötelező védőoltások

Csecsemőkorban számos védőoltás kötelező. A védőoltások az aktív immunizáció mechanizmusával védik a beoltottat az adott fertőzéstől. A védőoltásoknak köszönhetően súlyos, gyermekkorban (védőoltás nélkül) gyakori megbetegedések megelőzhetők.

 

A Magyarországon érvényes, az oltási rendnek megfelelő kötelező oltásokat életkor szerint az alábbi táblázat foglalja össze:

 

Oltás neve

Életkor

BCG

0–4 hét (szülészeti intézményben)

DTPa + IPV + Hib + PCV

2 hónap

DTPa + IPV + Hib

3 hónap

DTPa + IPV + Hib + PCV

4 hónap

PCV

12 hónap

Varicella

13 hónap

MMR

15 hónap

Varicella

16 hónap

DTPa + IPV + Hib

18 hónap

DTPa + IPV

6 év

 

 

BCG: tuberculosis elleni oltás

DTPa: diftéria (torokgyík), tetanusz, pertussis (szamárköhögés) elleni oltás

IPV: poliovírus elleni oltás

Hib: Haemophilus influenzae b elleni oltás

PCV: Pneumococcus elleni oltás

Varicella: bárányhimlő elleni oltás

MMR: morbilli (kanyaró), mumpsz, rubeola (rózsahimlő) elleni oltás.

 

Ajánlott védőoltások

Abban az esetben, ha a megbetegedés kockázata fokozott, illetve ha a csecsemő ki van téve a fertőzés veszélyének, akkor érdemes a kötelező oltásokon túl egyes ajánlott védőoltások beadását is megfontolni.

 

Az alábbi betegségek ellen lehet védőoltást kérni:

 

 

A nem kötelező, ajánlott védőoltásokról gyermekorvosától kérhet részletes tájékoztatást!

 

A koraszülöttek fertőzésre való hajlama az időre született újszülötteknél is magasabb, éppen ezért fontos, hogy a kötelező védőoltásokon kívül a Meningococcus és a rotavírus elleni védőoltásban is – a klinikai állapotát figyelembe véve – mielőbb részesüljön.

 

Passzív immunizálásra használatos készítmények

Minden esetben törekedni kell az aktív immunizálással megvalósuló védelem kialakítására, azonban vannak olyan esetek, amikor passzív immunizálásra van szükség, pl. ha az immunrendszer nem működik megfelelően, vagy éretlen, illetve ha azonnali védelemre van szüksége a szervezetnek a kórokozóval szemben.

 

Passzív immunizálást elősegítő készítmények:

 

 

A védőoltásokkal kapcsolatosan lásd még:

 

 

KULCSSZAVAK
veleszületett immunitás  |   szerzett immunitás  |   védőoltás  |   vakcina  |   anyatejes táplálás  |   immunrendszer  |   újszülött  |   csecsemő

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

Időpontfoglalás az Egészségvonalon

Az Egészségvonal contact center időpontfoglalást biztosít a lakosság számára járóbeteg szakrendelésekre. A szolgáltatás az ingyenesen hívható 1812-es hívószámon érhető el a hét minden napján 6-22 óra között.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít