egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellhártyadaganat leggyakrabban másodlagos daganat (áttét), amelyet a test más helyéről (általában a tüdőből) a mellhártyatérbe terjedő rákos sejtek okoznak. Rendkívül valószínűtlen, hogy azoknál az embereknél, akiknek korábban soha nem volt rákjuk, áttétes mellhártyadaganat alakuljon ki. Azok a daganatos betegek azonban veszélyeztetettek, akiknél az elsődleges daganat kezelése nem volt teljesen sikeres. Ennek ellenére a mellhártyadaganatok előfordulása ritka, körülbelül minden 2000 rákos betegből egyet érint.

 

A mellhártyadaganat nehezen operálható. A prognózis ritkán biztató, kivétel ez alól a daganat egyik típusa: a mellhártya lokalizált fibrózus (rostos) daganata (LFTP). Az LFTP-k közül csak minden nyolcadik rosszindulatú, és a műtéti eltávolítás utáni gyógyulás a jellemzően nagy méretük ellenére is meglehetősen magas.

 

A mellhártya (pleura) a tüdőt és a mellkas falát belülről beborító vékony hártya. A mellhártya két rétegből áll, a rétegek között pedig folyadék (savó) található, így azok elcsúszhatnak egymáson a légzőmozgások közben.

 

A mellhártya rosszindulatú daganatának főbb tünetei

A rosszindulatú daganat gyakran folyadék felgyülemlését okozza a tüdő és a mellkasfal közötti térben. A tünetei általában megegyeznek a tüdődaganatéval és más tüdőbetegségekével.

 

Mellhártyadaganatra utalhatnak:

 

  • légszomj,
  • mellkasi fájdalom,
  • mellkasi diszkomfortérzet,
  • fájdalom a vállban, a felkarban,
  • csomók a mellkason, a bőr alatt,
  • éjszakai izzadás,
  • köhögés,
  • indokolatlan fogyás.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a légszomj, kimerültség, köhögés, fogyás más állapotokban is előfordulnak, a betegség diagnosztizálása nehéz. Éppen ezért gyanú esetén forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról.

 

A mellhártya rosszindulatú daganatának kiváltó okai

A mellhártya rosszindulatú daganatai rendszerint áttétek, leggyakrabban a tüdőből indulnak ki, de az elsődleges (primer) daganat lehet melldaganat, béldaganat, petefészekdaganat, hasnyálmirigydaganat stb. is. Az itt jelentkező áttétnek az is növeli a valószínűségét, ha az elsődleges daganatot kezelik, de a kezelés nem sikeres.

 

Elsődleges mellhártyadaganat a mesothelioma, amely legtöbbször azbesztnek való kitettség esetén jelentkezik.

Lásd még: Azbesztózis

 

A mellhártya rosszindulatú daganatának lehetséges szövődményei

A mellhártya daganatai általában kedvezőtlen prognózisúak, kezelésük nehéz. A felgyülemlő folyadék miatt légszomj alakulhat ki.

 

A mellhártya rosszindulatú daganatának diagnosztizálása

A diagnózis a páciens fizikális vizsgálatával és tüneteinek értékelésével kezdődik. A képalkotó vizsgálatok közül a röntgen, CT és MRI szolgál információval. A daganat típusának meghatározását a felgyülemlett pleurális folyadékból vett minta elemzése is segíti.

 

A mellhártya rosszindulatú daganatának kezelése

A mellhártya daganatainak sebészi úton való eltávolítása nehéz feladat, de hozzájárulhat az élet meghosszabbításához. Mivel ezek gyakran agresszív daganattípusok, a kimenetel általában nem kedvező. A kezeléshez sugárterápiát és kemoterápiát is alkalmaznak bizonyos esetekben.

 

A mellhártya rosszindulatú daganatának megelőzése

A mellhártyadaganatok általában áttétek, ezért az elsődleges daganat megelőzésére tett lépések csökkentik a kialakulásuk valószínűségét. A rákos megbetegedések létrejöttében számos esetben megelőzhető tényezők is szerepet játszanak, sokszor nagyobb mértékben, mint a genetikai hajlam.

Lásd még: Életmódbeli tényezők a rákmegelőzésben

 

A mesothelioma megelőzésének érdekében kerülje az azbesztnek való kitettséget.

 

KULCSSZAVAK
mellhártya  |   pleura  |   daganat  |   áttét  |   tumor  |   azbeszt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít