egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az immunrendszer a szervezet védelméről gondoskodik a kívülről jövő fenyegetések (főként kórokozók) ellen, de a belül létrejött veszélyeket is képes elhárítani. Megfelelő hatékonyságáért sokat tehetünk, főként helyes és egészséges életmóddal.

 

Sokan gondolják, hogy néhány tabletta vagy egyszerű változtatás révén máris sokkal jobban működik majd az immunrendszerük, és minden fertőzésnek és kórokozónak ellenáll. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, hiszen egy olyan rendszerről van szó, melynek nagyon összetett a működése. Számos kutatás folyik világszerte, amelyek megpróbálják feltérképezni az ellenállóképesség javításának módszereit. A közös tapasztalat azt mutatja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott életmód mindenképpen jó hatással van az immunműködésre.

 

Az immunrendszer támogatása 7 lépésben

Egészséges, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk! Figyeljünk a megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs bevitelére. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által összeállított Okostányér® módszer az összetevők arányának meghatározásában is segít. A kiegyensúlyozott étrend önmagában is biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyek az immunrendszer megfelelő működéséhez szükségesek.

 

Kerüljük az elhízást! Az elhízás komoly kockázat a szervezetre nézve, hiszen állandó, alacsony szintű gyulladást tart fent. Igyekezzünk 25 alatt tartani a BMI-értékünket, de figyeljünk arra is, hogy a drasztikus fogyókúrák és a túl alacsony BMI-értékek is veszélyesek!

 

Mozogjunk rendszeresen! A WHO ajánlása szerint hetente legalább 150 perc közepes intenzitású mozgásra van szükségünk az egészség megtartásához, és ez az immunrendszer működését is jótékonyan befolyásolja.

 

Kerüljük, csökkentsük a stresszt! Találjuk meg a fő stresszforrásokat, és igyekezzünk megszüntetni azokat. Ha ez nem lehetséges, tanuljunk meg stresszcsökkentő technikákat (pl. meditáció, relaxáció, autogén tréning), hogy csökkentsük a negatív hatásokat.

 

Aludjunk eleget! A megfelelő alvási szokások kialakítása és az elegendő mennyiségű alvás kulcsfontosságú.

 

Kerüljük a káros anyagokat! Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk drogokat és csökkentsük vagy hagyjuk el az alkoholfogyasztást.

 

Próbáljuk megelőzni a fertőzéseket! A személyes higiéné, a rendszeres és megfelelő kézmosás és a távolságtartás eszközeivel, biztonságos szexuális élettel kerüljük a kórokozókat. Vegyük fel az elérhető oltásokat.

 

Érdemes táplálékkiegészítőket szedni?

Az ellenállóképesség megfelelő működéséhez szükség van vitaminokra és ásványi anyagokra, de egyelőre kevés olyan kutatás van, ami egyértelmű kapcsolatot mutatna ki az immunrendszerünk állapota és egy bizony anyag között. Ezzel együtt az már bebizonyosodott, hogy a cink, szelén, réz, folsav és az A-, B6-, C-, D- és E-vitamin hiánya állatoknál csökkent immunműködéssel jár együtt. Egyes új kutatások szerint a probiotikumok is segítik az ellenállóképesség működését, ám mielőtt elkezdené szedni ezeket a készítményeket, mindig kérje orvosa, gyógyszerésze véleményét.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a táplálkozás útján nem jut elég vitamin és ásványi anyag a szervezetbe, akkor egy multivitamin készítmény jobb hatású lehet, mint egy-egy anyag hatalmas dózisban való bejuttatása, ami akár veszélyesen magas szintet is okozhat.

 

A gyógyszertárakban és drogériákban kapható számtalan gyógynövényalapú „immunerősítő” hatásáról általában nincsen elegendő orvosi kutatáson alapuló bizonyíték, hatásosságuk a régóta fennálló használat tapasztalataira épül. Ilyenek például az echinacea, a fokhagyma, a méz.

 

KULCSSZAVAK
immunrendszer  |   fertőzés  |   kórokozó  |   védekezés  |   táplálékkiegészítők
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít