egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A poszt-COVID szindróma nem meghatározott betegség, hanem azoknak a változatos tüneteknek az összessége, melyek a koronavírus-fertőzés lezajlása után legalább négy héttel, negatív PCR-teszt (ld. még Koronavírustesztek típusai) mellett is csökkentik a betegek életminőségét és nehezítik a mindennapi életvitelüket.

 

Egyre több új információ kerül napvilágra a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásairól. A fertőzés heveny szakaszát követően újabb tünetek léphetnek fel, melyek befolyásolhatják a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérését.

 

A poszt-COVID szindróma főbb tünetei

A poszt-COVID szindróma gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akiknek súlyos COVID-19 betegségük volt, azonban azok is tapasztalhatják a tüneteit, akiknek enyhe lefolyású volt a betegsége vagy egyáltalán nem voltak tüneteik.

 

A poszt-COVID tünetek új, visszatérő vagy folyamatosan fennálló egészségügyi problémák széles skáláját jelentik, melyeket a páciensek a koronavírus-fertőzés után tapasztalnak. A fertőzött emberek többségénél a tünetek a fertőzést követő néhány naptól néhány hétig tartó időszakban javulnak, így a fertőzést követő legalább négy hét az a kezdeti időpont, amikor a poszt-COVID tünetei először azonosíthatók.

 

A poszt-COVID szindróma számos szervre vagy szervrendszerre gyakorolhat káros hatást. Befolyásolhatja a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer működését, kedvezőtlen lelki folyamatokat indíthat el, növelheti a heveny betegségek előfordulásának gyakoriságát. A poszt-COVID testi és lelki tünetei igen változatosak. Jellemző, hogy a tünetek fizikális vagy mentális megterhelésre rosszabbodhatnak.

 

A leggyakrabban előforduló tünetek

 

A legtöbb beteg tünetei idővel javulnak, néhányuknál azonban hetekig, hónapokig vagy akár hosszabb ideig is eltarthatnak, és az életminőség romlását eredményezhetik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek bármelyikének észlelése esetén forduljon háziorvosához, aki szükség esetén a lakóhelye szerint illetékes poszt-COVID szakrendelésre irányítja.

 

Amennyiben hirtelen jelentkező mellkasi fájdalmat és szabálytalan szívverést érzékel, esetleg bénulást, beszédzavart, furcsa testérzést tapasztal, vagy a lábak (bizonyos esetekben a karok) főként asszimetrikus megdagadását, fájdalmát és feszülését észleli a bőr lila-piros elszíneződésével kísérten (vagy anélkül), azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A poszt-COVID szindróma lehetséges okai

A poszt-COVID szindróma pontos oka jelenleg még nem ismert, valószínűleg több tényező együttes hatására alakul ki. Szerepet játszhat benne a szervi károsodás, mivel a súlyos COVID-19 fertőzött betegeknél a szívet, a veséket, a bőrt és az agyat érintő szervi károsodások alakulhattak ki. E hatások következtében nagyobb valószínűséggel léphetnek fel új egészségügyi problémák, például cukorbetegség, szívbetegségek vagy neurológiai állapotok. Gyulladás és az immunrendszerrel kapcsolatos problémák is kialakulhatnak a fertőzés hatására, melyeknek szerepe lehet a poszt-COVID tüneteinek megjelenésében. A súlyos betegséglefolyás szintén fontos tényező lehet: súlyos tünetekkel küzdő embereket gyakran kórházi intenzív osztályon kell kezelni. Ez extrém gyengeséget és poszttraumás stressz-zavart okozhat. Egyes feltételezések szerint a különböző szervekben és szövetekben fennmaradó koronavírus, illetve nagyon apró vérrögök is kialakulása is állhat a szindróma hátterében.

 

Poszt-COVID-ra hajlamosíthatnak az alábbi tényezők:

  • súlyos lefolyású COVID-19 betegség (kórházi kezelés, intenzív osztályos ellátás);
  • a COVID-19-et megelőző alapbetegségek megléte;
  • a COVID-19 oltás felvételének elmulasztása;
  • sokszervi gyulladásos szindróma kialakulása a COVID-19 megbetegedés alatt vagy után.

 

A poszt-COVID szindróma szövődményei

Mára bizonyossá vált, hogy a heveny COVID-19 fertőzés hosszan tartó betegséget és maradandó károsodásokat okozhat a szervezetben, nemcsak időseknél és idült betegségben szenvedők, hanem fiatalok és gyermekek esetében is. A tünetek 12 hétnél tovább tartó megléte esetén ún. hosszú COVID (long-COVID) betegség áll fenn.

 

A COVID-19 fertőzés szövődményeként ún. krónikus fáradtság szindróma, tüdőszöveti károsodás miatt kialakuló légzési nehézségek, szív- és érrendszeri szövődmények (pl. szívizomgyulladás, szívritmuszavar), máj- és vesekárosodás, valamint idegrendszeri zavarok (pl. figyelemzavar, alvászavar) léphetnek fel. Az egyik legsúlyosabb szövődmény az ún. sokszervi gyulladás, amely ritka, de annál súlyosabb betegség. A sokszervi gyulladás néhány héttel a koronavírus-fertőzést követően alakul ki, tünetei akár életveszélyesek is lehetnek, és nemritkán maradandó szív- és veseproblémákat okoz.

 

A poszt-COVID szindróma diagnosztizálása

A poszt-COVID szindróma diagnosztizálása a kórelőzmény, a klinikai tünetek, a laboratóriumi vizsgálatok (vérvizsgálat és vizeletvizsgálat), és szükség esetén képalkotó vizsgálatok (mellkasi röntgenvizsgálat, CT-vizsgálat) eredménye alapján történik. Idegrendszeri tünetek esetén neurológiai-, pszichés tünetek esetén pedig pszichiátriai szakkonzílium is indokolt lehet.

 

A poszt-COVID szindróma kezelése

A betegség természetéből adódóan a fertőzésből kigyógyultak számára további kezelésekre van szükség a teljes gyógyulás, illetve a szövődmények megelőzése érdekében. A lezajlott COVID-19 fertőzés lefolyásának és súlyosságának utólagos kiértékelését, az állapotfelmérést és a társbetegségek felmérését követően a krónikus állapotnak megfelelő speciális kezelésekre kerül sor. A kezelés módja egyénenként változó az érintett szerv(ek)től, illetve szervrendszer(ek)től függően. A gyógyszeres és/vagy sebészi kezelések meghatározása a maradandó károsodás(ok)nak megfelelő szakmai ajánlások alapján történik.

 

Mentális zavar diagnosztizálása esetén a szakmai irányelveknek megfelelő pszichiátriai kezelés alkalmazása szükséges. Légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri érintettség esetén a betegek speciális rehabilitációban (gyógytorna, fizikoterápia, állóképességi tréning stb.) is részesülnek.

 

A poszt-COVID szindróma megelőzése

A COVID-19 elleni vakcina csökkenti a poszt-COVID tünetek kialakulásának esélyét. A fertőzést követően hosszú távú szövődmények is megjelenhetnek, melyek felnőttek és gyermekek esetében is jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és a teljesítőképességet. Az eddigi vizsgálatok eredményei alapján úgy tűnik, hogy akik teljes mRNS vakcina oltási sorozatot kaptak, és később mégis megfertőződnek, védettséget élveznek a poszt-COVID szindróma ellen.

 

Várandósok számára az mRNS vakcinák valamelyikének felvétele ajánlott (ld. még Várandósok COVID-19 elleni oltása).

 

Poszt-COVID szindróma gyermekkorban

Gyermekeknél a COVID-19 fertőzés a felnőttekével megegyező, hónapokig tartó tüneteket okozhat. Egy 2021-ben végzett olaszországi vizsgálat eredményei szerint a gyermekek több mint felénél minimum egy tünet legalább négy hónapig vagy annál hosszabb ideig is fennmaradt, egynegyedüknél pedig három vagy négy maradandó tünet volt észlelhető. A tartós tünetek a fertőzés heveny szakaszában tüneteket mutató gyermekek esetén nagyobb arányban mutatkoztak; ugyanakkor hónapokkal a fertőzés után azok is észleltek tüneteket, akik a heveny szakaszban tünetmentesek voltak.

 

A COVID-19 elleni védőoltás a gyermekek esetében is fontos a poszt-COVID szindróma megelőzése érdekében. Magyarországon a kiskorúak oltására 5-17 éves kor között a Pfizer-vakcinát használják.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Idegrendszeri érintettség poszt-COVID szindrómában

Tüdőérintettség poszt-COVID szindrómában

Mentális problémák poszt-COVID szindrómában

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   tünet  |   hosszú COVID  |   long-COVID  |   fertőzés  |   maradandó károsodás  |   vakcina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít